Bošnjaci Sandžaka pisali reisu Kavazoviću: Ne okrećite glavu od nas i zuluma koji nam se čini

Predstavnici Bošnjaka u Sandžaku, a među njima načelnici Novog Pazara, Sjenice, Tutina, zatim čelnici nekoliko stranaka, uputili su pismo reisu-l-ulemi Islamske zajednice u BiH Huseinu ef. Kavazoviću.

U pismu koje je odaslano s adrese Grada Novog Pazara navodi se "Bošnjaci Bosne i Sandžaka su jedan narod, mi smo braća i inšallah, uvijek ćemo to i biti".

"Zato Vas, u ime te bratske ljubavi, poštovani reise pozivamo da ne okrećete glavu od Bošnjaka Sandžaka i zuluma koji nam se čini. Nadamo se da znate šta se trenutno dešava u našoj regijii da su pred nama izbori za nacionalna vijeća. Čekamo ih u atmosferi punoj tenzija, uvreda, napada, obračuna i svega onoga čega bi se svaki musliman postidio. Sve te negativne pojave kojima se pokušava potpuno razoriti naša zajednica a cijeli bošnjački narod svesti na nivo vjerske skupine kojom će drugi lako manipulirati potiču iz samo jednog izvora – od čovjeka koji je ostavio ahmediju zarad biznisa i politike, Islamsku zajednicu pretvorio u podružnicu svoje stranke a časne imame i ostale uposlenike ucijenio i natjerao da budu njegovi poslušnici", kaže se u pismu.

Navode da su čuli da je reis Kavazović ovih dana pozvan da prisustvuje jednom političkom skupu i promociji izborne liste. 

"To naravno nije učinjeno otvoreno, nego pod izgovorom da posjećujete Islamsku zajednicu i obilježavate naš zajednički jubilej.Nadamo se, uvaženi reise, da ste svjesni toga i velike podvale koja se krije iza poziva koji vam je upućen. Dužni smo da Vam kažemo da većina Bošnjaka Sandžaka ne želi Muamera u svom nacionalnom vijeću, u svojoj Islamskoj zajednici, ne žele ga u svojim životima. Takvo raspoloženje sam je zaslužio svojim djelima jer svih ovih godina ne bira sredstva da bi se svetio sopstvenom narodu koji, u slobodi svojeg izbora, jednostavno ne želi da odabere njega. Zato Vas molimo nemojte podržavati politiku koja promoviše sukobe i podjele unutar bošnjačke zajednice. Nije toga vrijedan niti jedan čovjek, ma kako se on zvao", naveli su u pismu.

Pozvali su ga da dođe u Sandžak uz molbu "nemojte zarad jedne interesne grupe okretati glavu od svog naroda".