Bošnjak i Srbin u Potočarima pokrenuli zajednički posao, uložili desetine hiljada maraka

Home

Bošnjak i Srbin u Potočarima pokrenuli zajednički posao, uložili desetine hiljada maraka


Komšije Senad Jusić i Radenko Simić iz Potočara kod Srebrenice prije tri godine udružili su sredstva i na vlastitom i zakupljenom imanju napravili plantažu malina.  

Voće su prvo zasadili na tri dunuma zemlje, a godinu kasnije plantažu su proširili za još sedam dunuma.

 

Angažirali struku

Simić kaže da su u plantažu sa sistemom navodnjavanja uložili oko 45.000 maraka vlastitih sredstava.

- Senad i ja nemamo nikakvog iskustva s proizvodnjom jagodičastog voća. Zato smo angažovali struku i imamo najbolju integralnu proizvodnju. Sva parcela ima svoj karton u koji se upisuje datum i količina prehrane, okopavanja, orezivanja, kvalitet i količina roda. Dosta smo do sada naučili i sami obavljamo neke poslove - pojasnio nam je Simić.

Jusić ističe da su dugo razmišljali čime da se bave.

- Željeli smo da naš povratak bude održiv pa smo se odlučili da to bude nešto za šta već imamo osigurano tržište. U bazen i sistem natapanja uložili smo 7.500 maraka, a UNDP nam je pomogao u vezi s nabavkom dijela sistema za navodnjavanje – kaže Jusić.

Kao i ostalim proizvođačima malina u regionu, Senadu i Radenku najveći problem je osigurati radnu snagu.

 

Beru studenti

- U sezoni stalno imamo angažovana četiri radnika, a za vrijeme berbe njih je petnaest, koji za 12 sati rada imaju dnevnicu od 35 maraka, hranu i smještaj. Uprkos tome, problem je za radnu snagu tokom berbe. Ove sezone došlo nam je pet studenata iz Tuzle, a ima i onih s fakultetima, koji čekaju posao - kazao nam je Jusić.

 

15 tona

Jusić i Simić, uprkos lošim vremenskim uvjetima, ove godine očekuju da će hladnjači Opće zanatske zadruge Srebrenica predati oko 15 tona kvalitetne maline. Sreća je, kažu, što je hladnjača blizu i neće imati velike transportne troškove, ali strahuju od niske cijene, koja je nezvanično najavljena.

- Iako obaveze prema radnicima i državi izmirujemo na vrijeme, strahujemo od nedostatka radne snage, posebno za vrijeme berbe, jer malina ne čeka. Bez obzira na to, izvršili smo sve pripreme za proširenje plantaže za još deset dunuma površine – kaže Jusić.

 

(Izvor: Avaz)

Tagovi
Objavio: Tue, 04/07/2017 - 22:06

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top