Božo Ljubić: Dejton je dogovoren za tri sedmice, tako ima vremena i za Izborni zakon

Spremni smo na kompromise u vezi s modalitetom promjene Izbornog zakona, ali nema kompromisa za legitimnost predstavljanja naroda, jedan je od zaključaka današnje sjednice Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH kazao je kako je glavna tačka današnjeg zasjedanja bio Izvještaj o radu za prošlu godinu i planovi za ovu koja je bogata političkim dešavanjima. Iznesena je izuzetno pozitivna ocjena o radu Glavnog vijeća, kao i samog HNS-a.

"U raspravi je važan dio bila i izmjena Izbornog zakona, kao i izborni proces koji je pred nama, kako u izvještajima, tako i u planovima. Danas smo zaključili da je interes i hrvatskog naroda i Bosne i Hercegovine vratiti izborni proces u okvire ustavnosti. Treba jasno reći da smo mi ponudili i prijedloge koji su još uvijek na stolu, ali smo isto tako spremni na kompromise i ići s ostalim prijedlozima koji će biti na tragu ustavnosti, odnosno odluka Ustavnog suda", kazao je u uvodu Božo Ljubić.
 

Legitimitet predstavljanja

Nema rasprave o legitimitetu predstavljanja, ono je jedino neupitno, kazao je Ljubić, podsjetivši da je o tome presudio Ustavni sud, ali i brojne evropske institucije.

"Mogu reći da je zalaganje HNS-a, ali i odbora kojim ja predsjedavam u Hrvatskom saboru u Zagrebu, dovelo do toga da je informativna blokada hrvatskog naroda u BiH već dijelom razbijena otvaranjem dva dopisništva HRT-a u Bosni i Hercegovini. Nakon toga istina o položaju Hrvata u BiH će lakše dolaziti do onih koji trebaju znati tu istinu", dodao je Ljubić.

Ljubić je na pitanje novinara o mogućem nametanju izmjena Izbornog zakona od OHR-a kazao da oni to mogu, ali se nada da neće, jer se vjeruje da će do dogovora doći. Izjave koje dolaze s te adrese smatra upozorenjima domaćim akterima da se uozbilje i postignu dogovor.
 

Rok kratak, a političari optimistični

"Promjene Izbornog zakona trebaju uključivati i Dom naroda Federacije i Predsjedništvo BiH, jer je to suština odluke Ustavnog suda. Naš prijedlog koji je odbijen u parlamentarnoj proceduri ne odstupa od presude Sejdić-Finci, ali ipak smo spremni da emitiramo dodatne prijedloge i sagledamo ostale, ali da legitimnog predstavljanja uistinu bude", rekao je Ljubić.

Rok za potrebe promjene je kratak, ali u HNS-u smatraju da je ostalo ipak dovoljno vremena.

"Čitav Dejton je dogovoren za tri sedmice, prema tome, ako postoji politčka volja i odgovornost, promjene Izbornog zakona se mogu dogovoriti. Ukoliko dogovora ne bude izbore će možda neko raspisati, ali se neće moći implementirati njegovi rezultati. Formirat će se vlast u Republici Srpskoj, kantonima, ali neće se moći uspostaviti vlast u Federaciji, državi... Ako to nije dovoljno upozorenje, oni koji opstruiraju dogovor snose odgovornost za sve ono što se može desiti kasnije", odgovorio je Božo Ljubić.

Bariša Čolak iz Odjela za ustavno-pravna pitanja HNS-a kazao je da nakon posljednjih sastanaka koji su bili prije Junckerove posjete nije bilo ni pojedinačnih sastanaka između stranaka, niti nekog ko bi objedinio sve opcije.

"Osim upozorenja koje svako malo čujemo, nadam se da će se stvari ipak promijeniti. Prekratko je vrijeme, ali se dogovor mora postići. Dogovor treba postići i za Grad Mostar jer više nema nijednog razloga da to pitanje ne bude riješeno. Tu postoje određene naznake i sastanci na lokalnom nivou", kazao je Čolak, napomenuvši da HNS ima cijeli niz rješenja Izbornog zakona, ali da ona ne odstupaju od istih načela.