S. MOST: Bračni par Bešić u svome vrtu uzgajaju vinovu lozu i egzotične biljke

U sanskom naselju Jezernice bračni par Bešić uzgaja brojne kulture, među kojima i neke rijetke i egzotične biljke. Jelena Njegić-Bešić i njen suprug Bećo slove za veoma marljive ljude koji dosta vremena provode kultivirajući prostor oko svoga porodičnog doma. U malom plastemiku ovaj bračni par uzgaja povrće koje odlično uspjeva, a u vrtu rastu razne biljke od kojih neke potiču iz egzotičnih krajeva.

Tako se u njihovom vrtu mogu pronaći mušmule, smokve, nar, lješnjaci, pa i stablo japanske jabuke.Na imanju Bešićevih posebno se ističe vinova loza, a kažu kako su posadili nekoliko vrsta grožđa koje odlučno uspjeva. Jelena ističe kako potiče iz okoline Negotina, područja koje ima dugu i bogatu tradiciju uzgoja vinove loze, te da ima bogato znanje o uzgoju grožđa. 

Bešići kažu kako su već u godinama i da im njihov bogati vrt dođe kao neka vrsta razonode i zanimacije. Njihova životna priča je vrlo zanimljiva, zbog toga što je Jelena porijeklom Rumunka i jedan dio života provela je živeći u Italiji i glavnom gradu Francuske, Parizu. Zatim se doselila se u Ljubljanu i tamo upoznala Beću. Rodila se ljubav, a bračni par je prije nepunih dvadesetak godina donio odluku da se doseli u Bećin rodni kraj. Potom su kupili i kuću u naselju Jezerenice, gdje danas žive.