Bračni par iz Crnaje, Almira i Rifet Pondro, već deset godina uspješno uzgaja lubenicu

.
Iako uzgoj lubenice, slatkog i sočnog voća koje je mnogima simbol ljeta, na našim prostorima nema dugu tradiciju, iz godine u godinu sve je više Cazinjana koji se počinju baviti tom vrstom proizvodnje. Među njima je i porodica Pondro iz Crnaje, koja je ove godine zasadila tri dunuma lubenice. Zadovoljni su prinosima lubenice, čija je berba, zbog jako visokih temperatura, ove godine počela ranije nego nekih proteklih sezona.

 

Uz aktivno zanimanje stočarstvom i ratarstvom, bračni par iz Crnaje, Almira i Rifet Pondro, već deset godina uspješno uzgaja lubenicu. Ove godine lubenicu su zasadili na površini od tri dunuma. Porodica Pondro zadovoljna je prinosima lubenice, čija je berba, zbog jako visokih temperatura, ove godine počela ranije nego nekih proteklih sezona. Dobar dio svoje lubenice Almira i Rifet prodaju na kućnom pragu, a imaju i lokaciju u gradu na kojoj su i proteklih godina uspješno plasirali svoje poljoprivredne proizvode.

Na imanju porodice Pondro trenutno se nalaze Almira, Rifet i njihov najmlađi sin, tako da njih troje i obavljaju najveći dio poslova na gazdinstvu. Almira ističe da je uz rad, trud i ulaganje jako bitna stvar i u proizvodnji lubenice ljubav i upornost. Bez obzira na ekonomske efekte, uzgojem lubenice porodica Pondro se planira baviti i u narednom periodu. Možda će tu proizvodnju i proširiti, ali sve zavisi od radne snage, jer, uz uzgoj lubenice, vode brigu i o 40-ak grla krupne stoke, proizvode mlijeko i obrađuju više hektara svoje i zakupljene zemlje.