Brat i sestra Druškić svojim talentima osvajaju BiH, ali i šire

Foto: Avaz
Ljubav prema umjetnosti od rane dobi.

Naomi Druškić (23) mlada je bh. pijanistica i umjetnica. Svoje muzičko obrazovanje počela sa šest godina u Osnovnoj muzičkoj i baletnoj školi „Novo Sarajevo“.

Kao najmlađi takmičar osvojila je prvu nagradu na Federalnom takmičenju učenika i studenata muzike FBiH u Livnu 2006. u kategoriji klavir četveroručno. A, 13. marta 2007., sa svojih osam godina održala je svoj prvi solistički koncert u Domu armije FBiH.

Rikardo Druškić (31) je Naomin stariji brat i poznati bh. umjetnik i slikar. Njegovo zanimanje za umjetnost počelo je tokom srednjoškolskih godina s glavnim fokusom na ilustraciju i digitalnu umjetnost.

Rikardo koristi kombinaciju umjetničkih tehnika kao što su slikanje, crtanje i digitalna umjetnost. Njegovi radovi izlagani su, kako samostalno, tako i na kolektivnim izložbama u mnogim umjetničkim galerijama i javnim prostorima u svijetu kao što su Sarajevo, Mostar, New York, Miami, Los Angeles, Dubai, Tajvan, Berlin, Bruxelles i Beč.

Svestrani Rikardo bio je jedan od finalista u Art Revolution takmičenja „Taipei“ 2014. Također, bio je jedan od glavnih sudionika prvog Festivala ulične umjetnosti (FUU) u Sarajevu, tokom kojeg je svoj stvaralački rad prenio u javni prostor. Nakon toga se udružio s važnom inicijativom ulične umjetnosti za Mostar Street Art Festival.

Godine 2016., pozvan je da naslika mural unutar Sarajevskog pozorišta mladih, čime je proširio svoje polje interesa u svijet javne umjetnosti.

Ovoga puta, brat i sestra Druškić govore o svojim putevima u umjetnosti i plemenitim profesijama kojima se bave. A je li sav taj talent povezan s genetikom, u razgovoru nam je otkrio Rikardo.