Bravo - Docentica dr. Melisa Oraščanin prvi apiterapeut u Bosanskoj Krupi

Mmm

Savez pčelara Unsko-sanskog kantona je  bogatiji za dva  apiterapeuta koji su učešćem na tečaju apiterapije u organizaciji Hrvatskog apiterapijskog društva dobili certifikate za rad iz oblasti Apiterapije i apiturizma-javnost je upoznao Hajrudin Šabić, predsjednik Saveza i Udruženja pčelara "Lipa" u Bosanskoj Krupi. 

Tako su oni postali prvi na Unsko-sanskom kantonu s certifikatom završenim kod ovlaštenog apiterapijskog društva. To su doc.dr.sc Melisa Oraščanin iz Bosanske Krupe i Armin Nuhanović iz Bihaća.

Docentica Oraščanin je profesorica na Biotehničkom fakultetom i dugo godina je u porodičnoj proizvodnji meda i mednih pripravaka, a gospodin Nuhanović je već zasnovao prvi Api-centar u Bosni i Hercegovini, s kompletnom uslugom apiterapije sa api-komorama i relax i antistresnim tretmanima u Bihaću.

„Svaki početak je težak...Kad smo krenuli sa api-komorom i apiinhalacijama, to je bio samo rezultat našeg stalnog usavršavanja na polju apiterapije.
Vremenom smo otvorili 3 api-komore koje su svi posjetioci imali na raspolaganju. Pružali smo savjete u vezi konzumacije, načina upotrebe pčelinjih proizvoda kod određenih zdravstvenih poteškoća, provodili edukacije posjetioca o samoj pčeli. Ove godine smo morali da prekinemo s radom zbog poznate situacije. Na polju apiterapije sam održao razna predavanja.
Najbitnije izlaganje se desilo upravo u Zagrebu na simpoziju apiterapije 2019. godine.
Traganje za certificiranjem je urodilo plodom. Napokon mogu reći da imam certifikat za apiterapiju, ali i što je i posebno, također važno, i za  apiturizam.
Apiturizmom smo ponosni, jer samom izgradnjom apikomora smo dobili posjete iz skoro svih država u okruženju, dolazak udruženja, prijatelja pčelara iz drugih krajeva BiH. Također samim tim smo promovirali i grad Bihać.”

Danas je u našemu okruženju  (regiji) razvijen apiturizam, jedna mlada grana agroturizma gdje se u sklopu turističke ponude pčelarskog domaćinstva nude i razni dodatni sadržaji kao što je pogled na pčele u staklenim košnicama ili api-sarijima, udisanje zraka iz košnice u sobi za apiterapiju, masažu medom ili api-kozmetikom, degustacije pčelinjih proizvoda, razne edukacije o pčelama i pčelinjim proizvodima, stručne edukacije za pčelare, upoznavanje s vrtovima mednosnog, ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja, razne tematske radionice.

Izgradnjom kućice za inhalaciju zrakom iz košnica svakako se postaje prepoznatljiv i atraktivan sudionik u sklopu agroturističke ponude pojedinog područja, što je danas posebno važno pojedincu koji teži tome  da se izdvoji iz mase i postane originalan s ciljem što boljeg plasmana svojih proizvoda i usluga; također mogu se izgraditi i razne kušaone meda, wellness centri i sl. 

„Tečaj je također namijenjen onima koji žele pokrenuti svoj posao vezan uz pčelarstvo, ekološko pčelarstvo, apiturizam, apiterapiju, proizvodnju i stavljanje na tržište pripravaka od pčelinjih proizvoda bilo da se radi o dodacima prehrani ili kozmetičkim proizvodima, kremama, sapunima, suvenirima. Namijenjena je i pčelarima i svima onima koji se time tek žele baviti, bilo kao hobijem, bilo kao izvorom prihoda, bilo kao terapijom za svoje zdravstvene tegobe. Radosna sam jer se dodatno educirala na tečaju koji je organiziralo tokom zadnjih pola godine Hrvatsko apiterapijsko društvo. Tečaj se održava 9 subota u kontinuitetu u terminu od 12-18 sati. Nakon toga slijedila je  pauza od mjesec dana za izradu seminarskih radova. Teme seminara su odabirali sami, a na kraju smo imali završnu odbranu svojih radova i dodjeljivanje certifikata. Uz pohađanje tečaja koristili smo i izuzetan priručnik kojeg je priredila dr.sc. Gordana Hegić s naslovom „Pčelarstvo –Apiterapija-Apiturizam“. 

Ova knjiga dubinski ulazi u fascinantni svijet pčela. One su nastale prije 100 milijuna, a čovjek tek prije 10-ak milijuna godina. Jedan od najvećih mislilaca suvremenog svijeta Albert Einstein zaključuje: „Nestanu li pčele s planeta Zemlje, čovjeku kao vrsti ostaje još oko 4 godine života.” Jer, bez pčela, nema oprašivanja, nema plodova, nema hrane, nema zdravlja. I zbog toga ova knjiga nudi i rješenja za zdravlje i pčela i ljudi, za povratak prirodi. Tečaj je protekao u značajnom  interesu  pčelara koji su prepoznali vrijednost razvoja apiturizma kao inovativnog  dijela turističke ponude i koji su poželjeli educirati i obogatiti api-turističku ponudu svoga kraja, a svojim pčelinjim proizvodima dati dodanu vrijednost. U Hrvatskoj je to mnogo  povoljnije, jer zainteresirani mogu doći do sredstava EU što pčelari mogu iskoristiti za pokretanje posla ili proširenje djelatnosti u okviru svog  postojećeg gospodarstva.“-kazala nam je docent dr. Melisa Oraščanin, koja je sa svojom porodicom članica Udruženja pčelara "Lipa" iz Bosanske Krupe i svoj naučni rad uveliko je posvetila medu i mednoj dodanoj vrijednosti, te ujedno dio tima s Unsko-sanskog kantona koja je više puta, kao stručno lice, ocjenjivala kvalitetu meda medara koji su se prijavljivali na razna domaća i međunaradna takmičenja. 

Tridesetog prošlog mjeseca Melisa i Armin su dobili certifikate za apiterapeuta, a već u subotu, petog decembra, biće online ponovo u Zagrebu  gdje Hrvatsko apiterapijsko društvo organizira „Apiterapija seminar“.

Među osam cijenjenih predavača biće i Armin Nuhanović i govoriti o Apiterapiji u BiH, te docent dr. Melisa Oraščanin na temu „Uporaba meda i pčelinjih proizvoda u prehrani dijabetičara”. 

Kako Armin Bihaću, tako je  i doc.dr. Melisa svojim radom  na ponos Bosanskoj Krupi, porodici i Biotehničkom fakultetu u Bihaću”- objavila je Dževada Štancl, novinarka iz Bosanske Krupe.