Bregu u Vašingtonu: Zapadni Balkan ostaje bez kvalifikovane radne snage

.

 

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu sastala se jučer u Vašingtonu sa zvaničnicima američkog State Departmenta, uključujući i novoimenovanog zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara i izaslanika State Departmenta za Zapadni Balkan Gabriela Escobara sa kojima je razgovarala o regionalnoj saradnji, jedinstvenom tržištu u regionu, sigurnosnoj saradnji i zelenom programu za Zapadni Balkan. 

Bregu je naglasila značaj američke uloge na Zapadnom Balkanu (ZB) i usklađenosti američke i evropske politike u regionu, kao i buduće odnose Zapadnog Balkana i Evropske Unije. Zahvalila se Escobaru na njegovoj podršci regionalnoj ekonomskoj integraciji i istakla da se Vijeće za regionalnu saradnju raduje užoj saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama u budućnosti.

Ranije istog dana generalna sekretarka Bregu je učestvovala na strateškom radnom sastanku koji je u Vašingtonu organizovao Centar za Evropu Atlantskog vijeća na kome je učesnicima koji su prisustvovali uživo i putem interneta a među kojima su bili uvaženi članovi američkog State Departmenta, Vijeća za nacionalnu sigurnost, Predstavničkog doma i članovi akademske zajednice govorila o regionalnoj saradnji, perspektivi Zapadnog Balkana i Evropske unije, ali i jednog sveobuhvatnog tržišta u regionu, te o gorućim sigurnosnim pitanjima. 

Bregu je istakla istakla da su glavni izazovi s kojima se region suočava odliv kvalifikovane radne snage, društvene i sigurnosne prijetnje, te nepovjerenje u institucije i proces evropske integracije. Sastanak je vodio Jim O'Brien, potpredsjednik grupe Albright Stonebridge u čijim prostorijama je sastanak i održan. 

Tokom svoje zvanične posjete Vašingtonu ove sedmice, Bregu se sastala sa brojnim američkim zvaničnicima, predstavnicima akademske zajednice i medija, bila domaćin ručka sa ambasadorima iz regiona i održala predavanje studentima Univerziteta John Hopkins.