Brigadna udruženja 1. korpusa ARBiH osuđuju napad pojedinaca na policiju

Savez brigadnih udruženja 1.korpusa Armije RBiH oglasio se dopisom u kojem 'najoštrije osuđuje napade pojedinaca na policijske službenike, te blokadu saobraćajnica i institucija u Sarajevu' koje se dogodilo tokom protesta 5. septemba.

"Napadom na policijske službenike napala se i država Bosna i Hercegovina za koju su se sigurno, u velikom broju, časno i pošteno borili isti ti policajci koje su neodgovorni pojedinci iz grupe sudionika protesta fizički napali. Pravi borac nikad ne bi napao domovinu za koju smo dali ogroman broj života i prošli velike patnje", navodi se.

U dopisu iz Saveza, za javnost i relevante zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH, navode da podržavaju istinske borce i patriote u njihovom zahtjevu za rješavanje statusnih pitanja, ali samo u sklopu zakonskih okvira i dijalogom sa izvršnom i zakonodavnom vlašću a ne napadima na policijske službenike i blokadama normalnog života građana Bosne i Hercegovine.

"Spremni smo, u svako vrijeme i mjesto, pomoći vlastima i borcima da zajednički iznađemo rješenja na zadovoljstvo svih u rješavanju statusnih pitanja boračke populacije", navode iz Saveza. 

Savez brigadnih udruženja 1. korpusa Armije RBiH čine "Udruženje 115 brigada", "Udruženje 1. Žepska brigada", "Udruženje 2. brdska brigada", "Udruženje 1. Slavna - 111. Viteška brigada", "Udruženje 2. Viteška brigada", "Udruženje Borci - Veterani 102. motorizovane brigade", "Udruženje 125. brdska brigada", "Udruženje 9. brdska brigada", "Udruženje HVO- Brigada Kralj Tvrtko", "Udruženje 1. Dobrinjska brigada", "Udruženje 101. motorizovana brigada".