Britanci napustili Evropski parlament, ponijeli i zastavu

Britanski parlamentarci napustili su zgradu Evropskog parlamenta noseći zastavu svoje zemlje čime su označili izlazak Velike Britanije iz Evropske unije. Na taj način prestao je i njihov mandat u Evropskom parlamentu, javlja Al Jazeerin reporter Marko Subotić.

Zvaničnici Evropske unije saopštili su prethodno da će od ponedeljka početi rad na pregovaračkoj poziciji za period tranzicije tokom koga treba da se dogovore dalji odnosi Unije i Britanije.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen navela je da je "ovo tužan dan za Uniju", ali da je snaga te organizacije "u zajedništvu, a ne u izolaciji".

"Želimo da imamo najbolje moguće odnose sa Ujedinjenim Kraljevstvom, ali oni nikad neće zamijeniti pogodnosti koje donosi članstvo", rekla je Von der Leyen.

Najbolji odnosi sa Velikom Britanijom

I drugi lideri Evropske unije poručili su da Unija želi najbolje moguće odnose s Velikom Britanijom poslije njenog izlaska, ali su podsjetili da oni ne mogu biti isti kao i dok je ona bila članica, prensoi Tanjug.

Što se više Velika Britanija bude odvajala od standarda EU poslije Brexita, imaće manji pristup jedinstvenom evropskom tržištu, rekao je danas predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel.

"Nikad nije srećan trenutak kad neko odlazi, ali mi otvaramo novo poglavlje", rekao je Michel na zajedničkoj konferenciji za novinare u Briselu s predsjednicom EK Ursulom von der Leyen i predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Sassolijem.

Oni su također rekli da će se EU sada fokusirati na borbu protiv klimatskih promjena i unapređenje digitalizacije, prenosi Reuters.

Podjele zbog Brexita

Izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije znači "promjenu" i "svitanje nove ere", ocijenio je premijer Boris Johnson koji želi ujediniti zemlju nakon tri i po godine podjela zbog Brexita, prenosi Hina.

"Ovo nije kraj, nego početak", reći će konzervativni čelnik u svom obraćanju naciji u petak u 23.00 sata po srednjoevropskom vremenu, sat vremena prije historijskog istupanja Ujedinjenog Kraljevstva koje će biti prva zemlja koja napušta EU.

"Ovo je trenutak kada zora sviće i podiže se zastor prije novog čina", nastavit će, a može se vidjeti iz dijelova govora koje je objavio njegov ured.

"Ovo je trenutak istinske nacionalne obnove i promjene", smatra Johnson.

Proslava Brexita

Boris Johnson želi ostaviti iza sebe podjele koje razdiru Britance nakon referenduma 2016. na kojemu ih se 52 posto izjasnilo za Brexit.

"Naš posao u vladi - moj posao - je ujediniti zemlju i povesti je naprijed".

Premijer Johnson će u Sunderlandu proslaviti Brexit na ministarskoj sjednici kojom će predsjedati.

U tom gradu na sjeveroistoku Engleske koji je na referendumu 2016. glasao za Brexit sa 61 posto, najveća je tvornica automobila japanskog proizvođača Nissana u Evropi.Budućnost te tvornice bila bi neizvjesna u slučaju tvrdog Brexita koji je spriječen zahvaljujući tome što je postignut dogovor o razdruživanju s Bruxellesom.

Izvor: Al Jazeera i agencije