Brnabić pozdravila održavanje prve "Povorke ponosa" u Sarajevu

Revizija historije koja se dešava u Hrvatskoj je zaštrašujuća i ne samo za Srbiju i region, već za cijelu Evropu. I to je problem koji prevazilazi Srbiju, to je problem Evropske unije, kaže premijerka Srbije Ana Brnabić za N1.

Podsjećamo, delegaciji Vojske Srbije, koju čine starješine sa Vojne akademije, kadeti i pitomci Vojne gimnazije, u subotu ujutro je zabranjen ulazak u Hrvatsku. Delegacija je, kao i prethodnih godina, trebalo da prisustvuje obilježavanju dana Jasenovačkih novomučenika i bila je na vrijeme i po uobičajenoj proceduri najavljena.  

Premijerka Srbije kaže da vidimo sve više incidenata u Hrvatskoj, napada na, kako je istakla, malo Srba koji nisu izbjegli i povratnike.

"Mislim da se njihova cijela kampanja zasniva na Srbiji i ko može da bude veći nacionalista u negativnom smislu riječi. To ne doprinosi odnosima, šta god Srbija uradi, Hrvatska na to gleda kao na provokaciju. Legitimno je da pošalješ delegaciju da oda počast žrtvama na jednom od najvećih stratušta Srba, Jevreja i Roma na cijeloj teritoriji Evrope, žao mi je što to Hrvatska nije dozvolila".

Na pitanje da li je moguć razgovor, Ana Brnabić navodi da to ne zavisi od Srbije, koja je, kako je navela, uvijek spremna za dijalog.

"Nažalost, dok kod njih traje kampanja, ne vidim da su otvoreni za razgovor i poruke koje vode ka normalizaciji odnosa. Ta revizija historije koja se dešava u Hrvatskoj je zaštrašujuća i ne samo za Srbiju i region, već za cijelu Evropu i to je problem koji prevazilazi Srbiju, to je problem EU", kaže ona.

Srbijanska premijerka pozdravila je održavanje prve "Povorke ponosa" u Bosni i Hercegovini, prenosi N1.

"Želim sve najbolje, nije išlo lako ni kod nas. Mogu ljudi da se slažu ili ne slažu, da imaju različita mišljenja, ali nasilje nije odgovor. Želim sve najbolje. Mislim da to pokazuje otvorenost i stepen demokratičnosti društva", kazala je Brnabić.