Brnabić: U Srebrenici se nije desio genocid

Odgovorno lice za taj užasan ratni zločin je izručeno Hagu i Srbija je uradila sve što je bilo do nje, kaže Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić dala je danas intervju za emisiju "Zona konflikta" na radiju "Deutsche Welle", u kome je došlo do žučne rasprave s autorom.

Naime, novinar Tim Sebastijan (Sebastian) je konstatirao da Srbija neće skoro u EU, da od toga nema ništa dok se ne potpiše uzajamno priznanje i da mu se čini da je EU dosta Srbije.

Priznanje Kosova

Novinar je upitao premijerku je li svjesna da su Evropskoj uniji dojadile zemlje zapadnog Balkana, na šta je Brnabić odgovorila:

- Mislim da nije diplomatski da Vi pričate u ime Evropske unije, to prosto nije uredu - rekla je on.

Novinar je insistirao, a Brnabić odgovorila:

- Je li mogu ja da kažem ili ćete Vi imati intervju sami sa sobom - upitala je premijerka Srbije.

Voditelj je insistirao da ona kaže da je uvjet za ulazak u EU priznanje Kosova, a dio njihovog razgovora u kojem premijerka Srbije negira da se desio genocid u Srebrenici prenosimo u cijelosti:

Voditelj: Vi ste rekli da želite saradnju Srba i Albanaca, nekakav kompromis, kulturološko prožimanje, to su Vaše riječi.

Brnabić: Da, to jesam rekla.

Voditelj: Pa znate li Vi da će to trajati 20 godina, o čemu Vi pričate?

Brnabić: Gospodine, neka će trajati 20 godina, rješenje mora biti kompromis. I ako traje toliko, u redu, ako EU hoće da čeka 20 godina super, ako neće i to je u redu, mi reforme provodimo zbog naših građana.

Voditelj: A da ne radite to samo zbog novca iz EU fondova.

Brnabić: Ne, mi koristimo novac iz pristupnih fondova, a dijelimo s EU iste vrijednosti i reforme sprovodimo zbog građana.

Voditelj je insistirao da Brnabić prizna da se u Srebrenici desio genocid.

Voditelj: "Ali pogledajte, pa međunarodne institucije su rekle da se genocid desio".

Brnabić: "Gospodine, u redu. Neka su rekle. Za Srbiju se genocid u Srebrenici nije dogodio. Odgovorno lice za taj užasan ratni zločin je izručeno Hagu i Srbija je uradila sve što je bilo do nje".

Prekrajanje historije

Voditelj: "To je za Vas crvena linija koju nećete preći, zar ne? Vi hoćete da prekrajate historiju".

Na to je premijerka Srbije rekla da niko ne prekraja historiju.

- Mi samo kažemo ono što su činjenice za nas i dala sam Vam odgovor i ponovit ću - u Srebrenici se nije desio genocid. Također, Vi posmatrate Srbiju kao da je ona neki izolovani sistem. Pogledajte kako zemlje u regionu tretiraju ratne zločince... - istakla je Brnabić.

Dodala je i da nije korektno da novinar omalovažava uspjehe koje je Srbija postigla i da donosi proizvoljne ocjene, i poručila:

- Ponosna sam na to kako se Srbija suočava sa svojom prošlošću.