Broj studenata nikad manji, a rekordan broj stipendista? U maju obećano 1000 KM, nakon 4 mjeseca taj iznos će ipak biti 700 KM?

Home

Broj studenata nikad manji, a rekordan broj stipendista? U maju obećano 1000 KM, nakon 4 mjeseca taj iznos će ipak biti 700 KM?


Prije nekoliko dana kao bomba odjeknula je vijest kako je ministarstvo za pitanje boraca i RVI USK objavilo spisak studenata koji su ostvarili pravo na stipendiju u akademskoj 2016/2017 godini.

Svakako da nije sporna činjenica da Ministarstvo boraca na osnovu kriterija i pravilnika o dodjeli odabere one koje zaslužuju, ali je zanimljiv podatak da se broj onih koji ostvaruju pravo na stupendiju povećao za preko 30% u momentima kada na području cijele Bosne i Hercegovine rapidno opada broj studenata, a svjedoci smo da broj studenata na Univerzitetu u Bihaću je na najmanjem nivou od njegovog osnivanja.

Zbog “iznenadnog” povećanja broja korisnika koji ostvaruju pravo, oni koji provode propise o dodjeli stipendija odlučili su svakom studentu dodijeliti 700 KM za akademskih 12 mjeseci,

Niz upita smo primili u redakciju protala USN.ba o tome kada će sredstva u visini od 700 KM biti raspoloživa studentima, međutim javnost još nije o tome upoznata. Da li se radi o još jednoj populističkoj mjeri ili o odabiru najboljih neka čitatelji procijene sami.

Još jedna nedoumica se stvorila kod pojedinih korisnika koji nisu ostvarili pravo na stipendiju, ali i naših čitatelja koji sugeriraju na nejasnoće. Naime, prema podacima Vlade USK prema kontinuiranom pravu stipendiju ove godine dobit će ukupno 346, od prošlogodišnjih 683 stipendije. Dakle skoro 50% prošlogodišnjih korisnika nije na spisku ove godine, dok je istovremeno broj korisnika porastao na 980.

Ukoliko od ukupnog broja dobitnika stipendije 980 oduzmemo one koji su ostvarili pravo po kontinuiranosti 346 dobit ćemo 634 nova korisnika stipendije što je skoro identičan broj svih prošlogodišnjih korisnika.

Podsjetit ćemo ovaj rast koji je za svaku pohvalu se ipak događa u momentu kada na prvu godinu Univerziteta u Bihaću bude upisano svega 500 studenata, a kada je ukupan broj studenata cijeloj Bosni i Hercegovini nikad manji. Postavlja se logično pitanje, kako se broj studenata naglo povećao?

Ipak oni najbolji nisu zadovoljni ovakvim ishodom, jer smatraju da studenti koji imaju minimalan prosjek ocjena na fakultetu ili u srednjoj školi ne zaslužuju da se nađu na spisku, da li građani razmišljaju na ovaj način ili ipak podržavaju Odluku Vlade da nagradi i dobre i loše “đake” ostaje nam da vidimo.

 

(Izvor: USN.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Ned, 24/09/2017 - 15:44

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top