Vlada u Sarajevu poziva roditelje da vakcinišu djecu: Broj zaraženih od morbila povećan na 113

Predstavnici Vlade Kantona Sarajevo kazali su na današnjoj vanrednoj konferenciji kako prate situaciju u vezi s epidemijom morbila te kako se broj oboljelih svakodnevno povećava. Oni pozivaju sve roditelje da vakcinišu svoju djecu kako bi zaštitili kompletno stanovništvo.

Ministrica zdravstva KS Amela Sofić na početku je saopćila kako je do sada 113 osoba oboljelo od ove zarazne bolesti, dodajući kako je ministarstvo na čijem je čelu u stalnom kontaktu sa Zavodom za javno zdravstvo KS, piše Klix.ba.

"Najviše su pogođene općine Novi grad i Novo Sarajevo jer su najgušće naseljene. Među oboljelima dominira starosna struktura djece od dvije do pet godina, a zabrinjavajuće je što je 20 posto oboljele djece mlađe od jedne godine. Riječ je o problemu niskog obuhvata imunizacije koji prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije treba biti iznad 95 posto kako bismo stvorili kolektivni imunitet i spriječili epidemije", istakla je Sofić.

Ona je podsjetila šta su morbile te kako dolazi do obolijevanja od ove bolesti.

"Morbile su zarazna bolest koja se prenosi kapljičnim putem, iz nosa, usta ili grla zaražene osobe. Moguće su komplikacije kao što su panencefalitis ili sveopća upala mozga, upala uha, upala pluća i slično. Posebno su pogođene kategorije stanovništva koje borave u zatvorenim prostorima", pojasnila je Sofić.

Prema mišljenju ministrice zdravstva KS, Vlada FBiH trebala bi apelovati da se u drugim kantonima poduzmu adekvatne mjere, jer se epidemija može proširiti. Podsjećamo, MRP vakcine nabavljaju se iz federalnog budžeta. 

Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS, kazala je kako morbili nisu samo problem u Kantonu Sarajevo, već u široj evropskoj regiji.

"Prvi slučaj desio se 22. januara i mi redovno pratimo kretanje morbila u Kantonu Sarajevo. Zavod shodno svojim nadležnostima provodi redovne aktivnosti. Vakcina ima dovoljno, a dobijamo ih iz Zavoda za javno zdravstvo federacije BiH. Sve ono što rade zemlje u Evropi i okruženju, provodi se i u BiH", istakla je Pilav.

Kako je nedovoljna pokrivenost imunizacijom problem koji je građane u KS doveo do epidemije morbila, potvrdila je i Aida Pitić, epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

"Nismo čekali da se broj oboljelih poveća pa da djelujemo. Naše ekipe su svakodnevno na terenu. U skupinama imamo i adolescente, dakle odrasle osobe, koje nisu vakcinisane. Našom procjenom rizika utvrdili smo da u skupini osoba od 0 do 30 godina imamo 120.000 stanovnika. S obzirom na to da je pokrivenost imunizacijom manja od 50 posto, mi teoretski imamo šansu da nam oboli 60.000 ljudi. Nadamo se da do toga neće doći i sve radimo da bismo smanjili rizik oboljenja. Svakodnevno provjeravamo podatke iz prijave o bolesti i utvrdili smo da su svi oboljeli iz skupine nevakcinisanih. Broj prijava se svaki dan povećava. Nismo ostavili ovu situaciju nepokrivenu i nastavit ćemo povećavati informiranost građana o potrebi vakcinacije", naglasila je Pitić.

Na kraju današnje konferencije ministrica obrazovanja KS Zineta Bogunić pozvala je sve roditelje da vakcinišu svoju djecu.

"Molim uposlenike škola da budu u stalnim kontaktima s domovima zdravlja da bismo mogli bolje reagirati", istakla je Bogunić.

Podsjećamo, početni simptomi morbila, koji se obično javljaju od devet do 14 dana nakon infekcije, uključuju visoku temperaturu, curenje iz nosa, "crvene" oči te sitne bijele mrlje u unutrašnjoj strani usta. Nekoliko dana kasnije javlja se osip, počevši od lica i vrata, postepeno se šireći po tijelu. U zatvorenoj prostoriji, u kojoj je boravio oboljeli, još dva sata nakon toga se zdrava, nevakcinisana osoba može zaraziti.