Broj žrtava zemljotresa u Izmiru porastao na 109

.
U Turskoj je poginulo 109 osoba usljed posljedica zemljotresa koji je prošle sedmice pogodio Egejsko more, saopćile su vlasti.

Na liječenju je zadržano 138 povrijeđenih, dok je iz bolnica otpušteno 898 pacijenata, podaci su kojima raspolaže Uprava za vanredne situacije (AFAD).

Najveći broj žrtava, njih približno 100, registrirano je u Izmiru, dok su dvije djevojčice poginule na grčkom otoku Samos, prenosi Tanjug.

U zemljotresu je povrijeđeno 994 osoba u Izmiru, od kojih je još 147 na bolničkom liječenju, a spasioci pretražuju još pet zgrada u potrazi za nestalima.

Angažirano je oko 8.000 spasilaca i 25 pasa tragača.

Podignuto je više od 3.500 šatora i 13.000 kreveta, koji služe kao privremeno sklonište za ljude koji su ostali bez krova nad glavom.

Turska je među seizmički najaktivnijim zonama u svijetu. Ovo je najsmrtonosniji zemljotres koji je pogodio Tursku u posljednjih desetak godina.

Zemljotres jačine od skoro 7,0 stepeni koji je u petak potresao egejsku obalu Turske i grčki otok Samos osjetio se do Atine i Istanbula, a najviše je štete izazvao je u Izmiru.

Nakon prvog zemljotresa, osjetilo se više od 800 slabijih potresa.