Brojne žrtve urušavanja zgrade kod Mumbaija

Zgrada
Potvrđena smrt osam osoba, dok se za 20 do 25 njih još traga u urušavanju trospratnice.

 

Najmanje osam osoba je poginulo kada se trospratna zgrada u predgrađu indijskoj Mumbaija srušila rano ujutro u ponedjeljak dok su stanovnici još spavali, navode lokalni mediji na koje se pozivaju Al Jazeera English i agencije.

Još je između 20 i 25 osoba zarobljeno u ruševinama zgrade u Bhiwandiju, kazao je Satya Pradhan, šef Državne jedinice za vanredne situacije. On je dodao kako spasilačke službe idu ka mjestu nesreće.

Snimci lokalnih TV stanica pokazuju gomilu ostataka ruševine i spasioce kako se stepenicama penju po njoj kako bi došli do zarobljenih ljudi. U potrazi za preživjelima i stradalima se koriste i psi tragači, a Reutersov partner ANI navodi kako je jedno dijete spašeno.

Ova agencija također navodi kako je holding općine Bhiwandija objavio da je osam osoba poginulo.

Česte nesreće

Srušena zgrada je bila na listi opasnih građevina i nalog za iseljavanje stanara je bio izdat, javlja Times of India pozivajući se na Pankaja Ashiyu, komesara općinskog holdinga.

Prošlog mjeseca je najmanje 13 osoba poginulo nakon što se petospratnica srušila u Mahadu, industrijskom gradu 165 kilometara južno od Mumbaija.

Državni ured za podatke o kriminalu je 2017. pokazao kako je više od 1.200 osoba poginulo širom Indije u urušavanju zgrada.