Brojni pacijenti zatražili hitnu pomoć Hitne službe Doma zdravlja u Velikoj Kladuši

servisne
Nove servisne informacije.

 

Mirna 24 sata bilježi velikokladuška Policijska stanica.

U prethodna 24 sata Vatrogasna jedinica Velika Kladuša nije intervenisala, saznajemo od dežurnog vatrogasca Subašića.

49 pacijenata zatražilo je pomoć Hitne službe Doma zdravlja. Dežurne doktorice su bile Ajla Husić i Amra Zulić kojesu na dalje liječenje uputili jednog pacijenta.

Na području velikokladuške općine isporuka električne energije je stabilna.

Prema informacijama iz BIHAMK-a, na većini putnih pravaca u Bosni i Hercegovini jutros se saobraća po suhom ili mjestimično vlažnom kolovozu, uz slabiju frekvenciju vozila. Magla smanjuje vidljivost na putnom pravcu Ključ-Sanski Most, a slabiji snijeg pada na planinskim prevojima Lanište (Ključ-Bosanski Petrovac) i Han Pogled (Han Pijesak-Vlasenica). Zbog niskih jutarnjih temperatura poledica je moguća na dionicama preko planinskih prevoja, preko mostova i vijadukta. Zbog učestalih odrona izdvajamo putne pravce: Bihać-Srbljani-Bosanska Krupa, Turbe-Karanovac, Jajce-Banja Luka i Sarajevo-Foča. Apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima i stanju na putevima. Napominjemo, na put ne krećite bez zimske opreme. Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna.

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme, povremeno sa slabim snijegom ili susnježicom. U nizinama sjeverni i sjeverozapadne Bosne je moguća i slaba kiša. U Hercegovini jutro umjereno do pretežno oblačno, uz postepeno razvedravanje. Dnevna temperatura od 1 do 6, na jugu zemlje do 12 °C.

Pogoršanje praćeno povećanom naoblakom i padavinama, izraženije tokom prijepodneva, kod osjetljivih osoba uzrokovaće jačanje tegoba u vidu glavobolje, dekoncentracije, reumatskih i bolova na mjestu ozljeda. Jutro će biti toplije u odnosu na protekli period, što će uz porast temperatura danju i stabilnije vremenske prilike u poslijepodnevnim i večernjim satima, ipak opću sliku činiti relativno povoljnom. Na jugu i jugozapadu sunčanije, pri tome i vjetrovito, što će povremeno remetiti ugođaj.

Darwinov dan jest proslava kojom se komemorira godišnjica rođenja Charlesa Darwina 12.februara 1809.godine. Dan se koristi radi isticanja Darwinova doprinosa nauci i radi opće promocije nauke.

Dan seksualne i reproduktivne svijesti se obilježava sa ciljem da se unaprijedi i promoviše seksualno i reproduktivno pravo, zdravlje i usluge za sve (žene i muškarce), a posebno za najranjivije grupe i mlade ljude.

Druga nedjelja u februaru se obilježava kao Dan braka. Cilj obilježavanja ovog dana je proslaviti brak kao zajednicu, naglasiti ljepote bračne vjernosti, žrtve i radosti u svakodnevnom bračnom životu.