Bučo podnio ostavku u Autocestama FBiH: Otišao sam zbog odsustva volje Vlade da istinski radi

Izvršni direktor za projektiranje i građenje u Autocestama FBiH, Jasmin Bučo podnio je ostavku na ovu poziciju zbog, kako je napisao na svom Twitter profilu, odsustva vlade da istinski radi svoj posao.

"U odsustvu snažnog opredjeljenja Vlade da se istinski radi, smatram da je moj posao u javnom sektoru završen, da je pomalo postao besmislen i da sam korisniji ukoliko karijeru nastavim u privatnom sektoru. Zbog toga sam prekinuo ugovor koji sam imao do sredine 2021. godine", napisao je Bučo na svom Twitter nalogu. 

Bučo je u Autoceste došao kao prvi tehnički direktor i, kako je kazao, "od skromne direkcije je napravio centar izvrsnosti u BiH, moćnu i stručnu strukturu koja se uspješno nosi s advokatima i inžinjerima najvećih kompanija poput Strabaga, OHL-a, Cengiza". 

"Profesionalizovali smo poslovanje i stekli kredibilitet kod međunarodnih finansijskih institucija, što nam je omogućilo da ispregovaramo i ugovorimo više od milijardu eura povoljnih sredstava i preko 100 miliona eura granta. Posložili smo strateške dokumente, tehnički i finansijski zaokružili pravce sjever-jug i istok-zapad, definisali modalitete implementacije svih projekata na ova dva pravca", napisao je bivši izvršni direktor za projektiranje i građenje Autocestama FBiH.

Bučo tvrdi kako su u toku njegovog mandata od ad-hoc pristupa stvorili sistemski pristup koji se može zakočiti samo odsustvom političke volje.