BUDIMO HUMANI: MAJKA I SIN NEMAJU NOVCA NI ZA HRANU

humanitarna

Sin i majka Jasmin i Nermina Deranić žive u selu Kruhari, nadomak Sanskog Mosta, u vrlo teškim životnim uslovima koje komplikuje i bolest teškog dijabetesa kod ovog mladića i značajno smanjena sposobnost vida.

Od ranog djetinjstva Jasmin boluje od teškog oblika šećerne bolesti, zbog čega godinama pati od gubitka vida.



O sudbini ovog mladića pisalo se prije nekoliko godina, nakon čega su se javili brojni humani ljudi širom svijeta te pomogli da se obavi operacija njegovih očiju. Mladić je bio podvrgnut operativnim zahvatima na očnim klinikama u Banjoj Luci, Zagrebu i Minhenu, ali su operacije imale ograničen uspjeh.



Jasmin je nakon svega sačuvao vid, ali je on u značajnoj mjeri umanjen, a liječnici su mišljenja da bi svaka naredna operacija mogla dovesti do trajnog gubitka vida.

Sin i majka primaju skromnu socijalnu pomoć, ali kažu kako je ona nedovoljna za pristojan život. Kažu da im, dok plate režije, lijekove i ostale neophodnosti, ostaje nedovoljno sredstava za hranu koja im je u ovom trenutku najneophodnija, prenose Nezavisne.

Njih dvoje žive u skromnoj kućici koju su dobili zamjenom za kuću u Mrkonjić Gradu, gdje su živjeli do rata. Majka je nezaposlena, a mladić je zbog spomenutih zdravstvenih problema nesposoban za bilo kakav rad. Kažu kako im je neophodna pomoć da bi preživjeli, pa su prisiljeni da mole za nju na ovakav način putem medija. Svi koji žele da im pomognu više informacija mogu dobit na broj telefona: 061/699-754.