Samo u BiH: Budući hadžija halal traži anketom na Instagramu

Prva grupa od 138 vjernika otputovala je jutros sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu za Medinu, dok će u naredna četiri dana u Saudijsku Arabiju otputovati 1.680 budućih hadžija i hadžinica iz Bosne i Hercegovine.

Kako to nalažu običaji i tradicija, buduće hadžije organiziraju ikrar (hadžijsku, op. a.) dovu, na kojoj, između ostalog, od prisutnih traže halal.

Da su društvene mreže i internet utjecali i na ovaj segment života, najbolje svjedoči objava na popularnom Instagramu  budućeg hadžije, koji je odlučio zatražiti halal od svojih prijatelja na Instagramu, i to organizirajući anketu, prenosi Avaz.ba.

“Ja u srijedu, 31. jula 2019. godine, putujem u Meku i Medinu i obaveza mene, koji putujem, je da se s vama halalim (oprostim)… Ja svima vama halalim i opraštam! Vi meni?”, napisao je budući hadžija i u anketi ponudio odgovore "da" i "ne".

Interesantno, 92 posto njegovih prijatelja mu je halalilo, dok je osam posto njih, ipak, izabralo opciju "ne".

Ova anketa postala je popularna na društvenim mrežama, gdje korisnici masovno objavljuju anketu s opisom “samo u BiH”, ali i šaljive komentare da su se i hadžije modernizirale.

Image