Budžeti u funkciji predizborne kampanje: Uzmite im "stoju", a glasajte po svojoj volji!

.
Vladinih sto maraka pokušaj je kupovine glasova uoči oktobarskih izbora.

Više od 530.000 građana FBiH do sredine septembra dobit će novčanu pomoć od po 100 KM iz budžeta Vlade FBiH.

Niko ne osporava potrebu da se u najvećoj poratnoj ekonomskoj krizi pomogne najugroženijima, na tome već mjesecima insistiraju i ekonomski stručnjaci, udruženja, sindikati i mediji, ali upitni su efekti ovakvog načina raspodjele novca i da li je u pozadini još jedan pokušaj kupovine glasova uoči oktobarskih izbora.

 

Nema mjera

Ekonomski stručnjak Draško Aćimović ovu uredbu tumači dvojako.

Dobro je sve što se da ljudima, samo da nije kod njih, da ne ostane njima, njihovom rasipanju i kriminalu. Sve što se da narodu, pozdravljam. S druge strane, da li je to predizborni manevar – naravno da jeste. Na taj način pokušava se uticati na birače u BiH. Nadam se da će birači to prepoznati i ja ih pozivam da im uzmu „stoju“, a da glasaju po svojoj volji - kaže Aćimović.

Predsjednik Foruma građana Tuzla i bivši predsjednik CIK-a Vehid Šehić tvrdi da se radi o klasičnom vidu političke korupcije.

Ovdje nema socijalnog programa ni mjera Vlade, kao u drugim državama. Činjenica je da politički lideri narodu daju po 100 KM jednokratne pomoći, a sebi su podigli plaće za 500. To sve govori o njihovom nedostatku empatije i morala - ističe Šehić.

Kao i ranijih izbora, u funkciji predizborne kampanje bit će i budžeti ostalih nivoa vlasti, kroz projekte čiji se početak i kraj tempiraju uoči izbora.

To je dio prakse kojoj svjedočimo godinama, pa ponovo gledamo i predizborna asfaltiranja, popravljanja, bacanje para do prvih kiša - dodaje Šehić.

 

Bez ucjena

Još jedanput ističe da izbori u oktobru neće biti demokratski niti će predstavljati praznik demokratije, već je 2. oktobar dan kada se građani BiH moraju izboriti za svoju slobodu. Da slobodno biraju, bez podvala, ucjena i prijetnji.

Da ne dozvolimo da nas procjenjuju na mizerne iznose od 30, 50 ili 100 KM, jer daleko više vrijedimo - navodi Šehić.

Sistemska rješenja

Kao prijedlog koji je na tragu zahtjeva struke Aćimović ocjenjuje najavu federalnog ministra industrije, energetike i rudarstva Nermina Džindića da ugrožene kategorije stanovništva budu oslobođene plaćanja računa za struju u iznosu od 100 KM.

Ja bih pohvalio taj prijedlog ministra Džindića, jer od početka zagovaramo subvencije kroz račune za komunalne usluge. Da ljudi do Nove godine barem malo odahnu - ističe Aćimović.

 

Foto:Avaz.ba