Budžetski korisnici SBK: Poslanici Skupštine povećali paušale, a zasjedaju 5-6 puta godišnje

Koordinacija Sindikata bužetskih korisnika Srednjobosanskog kantona oštro je reagovao na nedavnu odluku skupštinskih poslanika SBK koji su gotovo jednoglasno svoje paušale povećali za 50 do 100 posto.

Dana 5. februara 2019. godine, u Travniku je održan nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Srednjobosanskog kantona na kojoj je izvršen izbor delegata u Dom naroda Federacije BiH. Nakon okončanja sjednice, te kratke pauze na kojoj su otišli predstavnici medija, predsjedavajući je zakazao vanrednu sjednicu Skupštine sa jednom tačkom dnevnog reda "Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti SBK".

Bez puno diskusija zastupnici su velikom većinom izglasali prijedlog zahtjeva te zadužili Administrativnu komisiju da to finalizira, prenosi Klix.ba.

"Ishod glasanja je pokazao da postoji ogromno jedinstvo među zastupnicima kada su u pitanju njihovi interesi. Naime, od 30 zastupnika koliko broji Skupština Srednjobosanskog kantona, samo je 5 zastupnika glasalo protiv, 1 je bio suzdržan a par zastupnika odsutno, dok su svi ostali glasali za i time sebi znatno povećali primanja. Prema do tada važećem zakonu svaki profesionalni zastupnik je imao startnu plaću od 1.880 KM na koji je još dobivao paušal u visini 540 KM što ukupno iznosi 2.420 KM. Izmjenom ovog zakona svaki profesionalni zastupnik će imati plaću od 1.880 KM i paušal u visini 810 u blažoj varijanti ili 1.080 KM u očekivanoj varijanti, što ukupno iznosi 2.690 KM odnosno 2.960 KM", saopćeno je iz Koordinacije sindikata budžetskih korisnika SBK.

Kako naglašavaju, visina paušala zastupnika premašuje plaće nastavnika, profesora, policajaca, državnih službenika kao i prosjek Kantona što je izuzetno ponižavajuće i demotivirajuće.

"Sjednice Skupštine se održavaju povremeno (oko 5-6 puta godišnje) a pomenuti zastupnici nemaju ni mjesto svog rada, niti radno vrijeme niti definisane poslove, pa je samim tim njihov profesionalizam besmislen a primanja u ovolikom iznosu neopravdana i nezaslužena. Prema monitoringu CCI u proteklom mandatnom periodu, Skupština SBK je održala ukupno 32 sjednice, koje su trajale ukupno 117 sati , što je ekvivalentno sa 15 radnih dana. Prema ovom monitoringu svaki zastupnik je za 4 godine profesionalnog angažmana radio efikasno samo 15 dana i za tih 15 dana naplatio 116.160 KM, te topli obrok oko 7.600 KM, regres oko 7.200 KM, te druge prinadležnosti, što iznosi više od 130.960 KM"
, saopćeno je iz Koordinacije.

Dalje se podsjeća da, ako Skupština broji 30 zastupnika od kojih je velika većina profesionalno angažirana u Skupštini onda oni godišnje građane Srednjobosanskog kantona koštaju više od 3.930.000 KM.

"Uz dužno poštovanje određenog manjeg broja zastupnika, velika većina zastupnika nemaju primjetne profesionalne referense za svoje poslove, osim partijskog aktivizma koji ih je doveo u status zastupnika. Sindikati koji zastupaju radnike koji plaću primaju iz Budžeta SBK su na vrijeme ukazivali na potrebu usklađivanja plaća svim zaposlenim u ustanovama i institucijama Kantona, sa troškovima života sa ciljem da se ne urušava i onako nizak standard zaposlenih, ali Vlada nije imala sluha pri projekciji i usvajanju Budžeta za 2019. godinu", saopćeno je.

Napominju da je Vlada donijela Uredbu kojom se reguliše naknada zaposlenim za prevoz na posao i s posla tako da su ta primanja umanjena. Na pregovorima sa sindikatima Vlada se obavezala da naknadu za prijevoz u 2019. godini neće umanjivati, što još nije ispoštovano.

Vlada u Srednjobosanskom kantonu je potpuno obesmislila pravosudni sistem činjenicom da ne želi realizirati pravomoćne i izvršne sudske presude, nego zaposlene ucjenjuje potpisivanjem ponižavajućih nagodbi kojima se presude obesmišljavaju. Shodno navedenom, Vlada nije imala sluha ni za povećanje sredstava na ime dječjeg doplatka i porodiljskih naknada. Iz ovog proizilazi da je Budžetom za 2019. godinu Vlada planirala povećanje primanja samo izabranim zastupnicima. 

Kako kažu, amoralno je da zakonodavna vlast povećava sebi primanja u periodu kada je Srednjobosanski kanton pogođen poplavama i gdje je ugroženom stanovništvu neophodan svaki vid pomoći. 

Kolika je socijalna neosjetljivost 'narodnih zastupnika' u Srednjobosanskom kantonu govore i sljedeće činjenice: Određeni broj zastupnika iz prethodnog mandata, umjesto da se vrate na svoje poslove i nastave sa radom prijavio je na tzv. 'bijeli hljeb' , te će narednu godinu primati visoku plaću a neće raditi ništa. Ovi 'dokazani patrioti/domoljubi' će tako lagodno živjeti kao paraziti na račun građana Srednjobosanskog kantona, kojima su u prethodnom mandatu 'obećavali bolje sutra' a sebi obezbjedili bolje danas. U najbogatijem kantonu i kantonu sa najvećom prosječnom plaćom u Federaciji Bosne i Hercegovine tj. Kantonu Sarajevo, Skupština kantona je potpuno ukinula paušalne naknade zastupnicima , dok u najsiromašnijem kantonu i kantonu sa najnižom prosječnom plaćom tj. Srednjobosanskom paušalne naknade su povećavaju za 50 posto ili 100 posto.