Bugarska nas je prva priznala na današnji dan prije 30 godina, BiH joj se večeras zahvaljuje

.
Sarajevska Vijećnica večeras je osvijetljena bojama zastave Bugarske, povodom 30. godišnjice priznavanja nezavisnost Bosne i Hercegovine od strane ove zemlje.

Naime, Bugarska je 31. januara 1992. godine priznala Bosnu i Hercegovinu i to mjesec prije održavanja referenduma o nezavisnosti.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić prisjetila se ovog značajnog datuma te izrazila zahvalnost na solidarnosti u najtežim vremenima naše historije.

"Sarajevska Vijećnica je večeras osvijetljena bojama zastave Republike Bugarske, prve zemlje koja je na današnji dan 1992. priznala nezavisnost Bosne i Hercegovine. Ovim simboličnim činom prijateljstva želimo uputiti zahvalnost na pruženoj ruci podrške i solidarnosti u teškim trenucima naše historije. Uvjereni smo da će se partnerstvo nastaviti uspješno razvijati", navela je.

Ranije se i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Bugarske oglasilo na društvenim mrežama te se prisjetilo 30. godišnjice od priznavanja nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine od strane prijateljske Bugarske.

U prisjećanju je navedeno da je Bugarska prva prepoznala značaj nezavisnosti Bosne i Hercegovine, što je od velikog značaja za izgradnju prijateljskih odnosa između ove dvije zemlje.