Bukvarević: Neki zahtjevi branilaca ispunjeni, drugi su upućeni Vladi FBiH

Home

Bukvarević: Neki zahtjevi branilaca ispunjeni, drugi su upućeni Vladi FBiH


Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević izjavio je da je u proteklom periodu resorno ministarstvo gotovo ispunilo dva zahtjeva branilaca.

Oni od jutros protestuju ispred zgrade Federalnog parlamenta, a blokirali su i nekoliko graničnih prijelaza prema Hrvatskoj.

Potvrdio je da je Ministarstvo pripremilo i uputilo Vladi FBiH zakonske izmjene, kojim se treba omogućiti registar branilaca, što zahtijevaju demonstranti u predloženoj rezoluciji branilaca.

Također, jedan od zahtjeva je postojanje jednog udruženja, te je, kaže Bukvarević, dogovoren zakon o reprezentativnim branlačkim udruženjima, koji je u formi nacrta usvojen u oba doma Parlamenta FBiH, te je u toku javna rasprava od 60 dana.

"Nakon razgovora s pripadnicima braniteljskih organizacija, koji se od januara kontinurano održavaju, usaglašen je i treći korak - da ponudimo Vladi sporazum s udruženjima da dostignuti obim prava i sredstava na poziciji Federalnog ministarstva ne umanjuje, a da se od ušteđenih sredstava otvori pozicija koja se zove 'pomoć za rješavanje socijalno statusnih pitanja pripadnika Oružanih snaga BiH'. Također, saglasni smo da svake godine predložimo Vladi odluku o raspodjeli tih sredstava", da oni odrede koja je najteža kategorija kojoj u datoj godini trebamo pomoći", rekao je Bukvarević.

Braniteljske organizacije, naglasio je, okupljaju najbrojniju kategoriju: Savez porodica šehida i poginulih boraca BiH, Savez ratnih vojnih invalida BiH, Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja, Savez demobilisanih boraca i predstavnika Patriotske lige organizatora otpora iz Armije RBiH, HVO-a, MUP-a.

"Predstavnici drugih braniteljskih organizacija među kojima su i predstavnici udruženja „Zaboravljenih branitelja“ imaju neki svoj put i išli su direktno Parlamentu FBiH sa svojim zahtjevima. Očekujemo da ćemo imati obavezu da zajedno sjednemo i razgovaramo", istakao je Bukvarević.

Pozvao je predstavnike „Zaboravljenih branitelja“ i druge predstavnike organizacija, koji objektivno okupljaju mnogo manji broj nego što to okupljaju te braniteljske organizacije, da se ujedine i da zajednički nastupaju u svojim zahtjevima.

U pogledu zahtjeva finansijske prirode naglasio je da stav mora dati Federalno ministarstvo finansija i druga ministarstva jer, podsjeća, da se u resornom ministarstvu 315 miliona KM koristi za naknade za 42.000 porodica poginulih, 48.000 porodica ratnih vojnih invalida i 5.000 dobitnika ratnih priznanja.

U svojim zahtjevima, sadržanim u predloženoj rezoluciji branilaca, tvrde da će ustrajati demonstranti koji se još nalaze ispred zgrade Parlamenta FBiH.

Predstavnički dom nije podržao zahtjev za uvrštavanje rezolucije branilaca u dnevni red sjednice tog doma, koja je u toku.

Na prijedlog rukovodstva Doma, usvojen je zaključak kojim se od Vlade Federacije BiH traži da intenzivira rad na predlaganju zakona iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, koji su kao obaveze definirani i ovogodišnjim programom rada Vlade.

 

(Izvor: Fena)

Objavio: Tue, 25/04/2017 - 16:42

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top