Bukvarević: Treba nam tekst boračkog zakona koji je realan i provodiv

Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja u razgovoru za Faktor je pojasnio šta je Komisija za usaglašavanje tekstova zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica podržala na posljednjoj sjednici. Dodaje kako je usvojen osnovni tekst zakona koji je usvojila Vlada FBiH i amandmani koje je usvojila Vlada FBiH.

- Komisija je dala podršku za četiri amandmana zastupnika Mahira Mešalića koji su prošli i u Domu naroda i u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Sa svojim saradnicima sam bio na jučerašnjem sastanku gdje smo dodatno pojasnili zapravo, šta znači s aspekta provodivosti usvajanje dodatnih amandmana. Ili, koji problemi bi mogli nastupiti ukolike se usvoje pojedini amandmani. Jer, u Ministarstvu za boračka pitanja nikada nije do sada vođena evidencija i nisu u vojnim evidencijama vođene kategorije kakve se sada traže u zakonu. Dakle, imamo taj pravni problem, pravni osnov. Podjela na borbene i neborbene nije vođena, već samo pripadnost oružanim snagama i određenoj jedinici, formaciji - govori nam Bukvarević.

Kaže kako su na to ukazali u ime Ministarstva.

- Rekli smo da može doći do problema i zamolili smo Komsiju, njene predstavnike, da usvoje zakon koji je realan i provodiv. I naravno, sa drugog aspekta, ukoliko bi usvojili neke amandmane, onda smo im predočili da bi imali najmanje 101.000 korisnika koji bi ostvarili pravo na novčanu naknadu, i iznos bi bio od nekih 86 KM do 301 KM, što bi na kraju bilo oko 190 miliona KM na godišnjem nivou. Mi smo ukazali na to i oni su naravno saslušali naša objašnjenja. Nakon toga, Komisija je pristupila glasanju i oni su usvojili osnovni tekst zakona, dali podršku osnovnom tekstu koji je usvojila Vlada, amandmanima koje je prihvatila Vlada i četiri amandmana koje je predložio Mahir Mešalić. To je epilog i zaključak komisije - rekao nam je Bukvarević.

Dodaje kako bi u toku dana svi učesnici sastanka trebali dobiti usvojeni tekst, a koji će se po njegovim riječima uputiti i prema Vladi FBiH, kako bi se i ona još jednom izjasnila i s aspekta pravne provodivosti i finansija.

- I ja očekujem, da čim dobijemo taj tekst, da ćemo mi pripremiti prijedlog izjašnjenja i očekujem da će se o tome očitovati kompletna Vlada. Mi iz Ministarstva smo tu, kazali smo da smo servis borcima i svim ostalim institucijama kada je riječ o rješavanju boračkih problema. Mi ćemo sa svim svojim kapacitetima učestvovati, kao što smo juče bili u punom sastavu, i staviti se na raspolaganje Parlamentu i borcima da dođemo do realnog i provodivog zakona. Još jednom smo potcrtali da je društveni problem to što nemamo zakon o pravima demobilisanih boraca od 2010. godine i još jedanput smo zatražili, zamolili da se usvoji - rekao nam je Bukvarević.

Upitali smo ga da li se na sjednici Komisije raspravljalo o zahtjevu boraca za borački dodatak koji bi primali svi borci a iznosio bi šest KM za svaki mjesec proveden u oružanim snagama, za što je odgovorio odrično.

- Oni o tome nisu ni raspravljali, jer taj amandman nije ni bio usvojen ni u jednom od domova. Nismo se na to očitovali jer Komisija o tome nije ni raspravljala, već samo o četiri amandmana Mahira Mešalića koji su prošli 
i jedan i drugi dom. Dakle, ostali amandmani nisu bili tretirani na Parlamentu, tako da Komisija o njemu nije ni raspravljala - rekao nam je Bukvarević.