Burna rasprava u NSRS zbog izgradnje garaže UKC RS

g
Ni današnja sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nije prošla bez oštrih riječi između vlasti i opozicije, spominjale su se i garaže UKC-a RS, te dodatno zaduživanje.

Duplo više dozvoljeno zaduženje je novom Odlukom o rebalansu budžeta, nego što je to bilo prethodnom. Danas usvojenom Odlukom o dugoročnom zaduživanju maksimalan iznos je dozvoljen do 678 miliona, a prethodnom je to bilo 315.

"Do sada je dato 237 miliona maraka Vlade na prvu reakciju za ovu pandemiju, čeka nas i druga", kazala je Zora Vidović, ministarka finansija u Vladi RS.

Za ovu, ali i ostale odluke, nisu glasali poslanici opozicije. Neposredno prije glasanja napustili su skupštinsku salu.

"Kjučni razlog što nećemo da učestvujemo u glasanju je taj što je najviši funkcioner iz RS Milorad Dodik rekao da prisluškuje narodne poslanike, to je najveće krivično djelo u svim normalnim zemljama", pojasnio je Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS.

Rezultat ovakvog stanja u budžetu je neracionalno trošenje i npotizam, kategorična je opozicija.

"Nije isto kada podsticaj dobije bilo koji građanin kao kada to dobiju oni čiji se ljudi nalaze u komisijama, institucijama, u Vladi", kazao je Draško Stanivuković, poslanik PDP.

Burna rasprava uslijedila je i zbog izgradnje garaže u UKC RS, koja bi trebala koštati više od 30 miliona KM.

"Imate one od željezne konstrukcije napravljene garaže i jedno takvo garažno mjesto košta u Njemačkoj 2.000 evra, sa njihovom radnom snagom i materijalom i 1.000 takvih mjesta je 2 miliona evra, neka vama treba 2 hiljade takvih mjesta, to vam je 4 miliona evra", istakao je Nebojša Vukanović, poslanik SDS.

 "Tu se radi oko 80 hiljada metara kvadratnih garažnog prostora i cijena je 30 miliona plus PDV i tu je trećina negdje na rješavanje sabraćaja u tom dijelu grada, rade se saobraćajni pristupi, na četiri strane izlaz", kazao je Vlado Đajić, poslanik SNSD i direktor UKC RS,

Odbijanje prijedloga za formirannje komisije koja će utvrditi kako su radili predstavnici vlasti za vrijeme pandemije, za opozicionare je dokaz da nije rađeno po zakonu. Predsjednik Vlade kaže da su javne nabavke u u tom periodu vršili Institut za javno zdravstvo i Fond zdravstevnog osiguranja, te da nemam ništa protiv bilo koje istrage.

"Ja pozivam sve institucije koje su za to nadležne, ako je neko otvorio aferu respiratori u FbiH, ne vidim problem da i ovde ko god smatra da je nešto urađeno, postoji procedura pa se to fino radi", kazao je Radovan Višković, premijer RS.

Na 13. posebnoj sjednici potvrđeni su i svi akti koje je, za vrijeme vanrednog stanja donijela entitetska predsjednica, te su donijeli odluku o prestanku njihovog važenja. Sve odluke donesene na posebnoj sjednici parlamenta vode Republiku Srpsku u sve dublju krizu, kategorična je opozicija.