Burno u NSRS. Vukanović: Vi ćete dati Dodiku kompletnu vlast. ‘Pokret za državu’: Tu situaciju je moguće lako riješiti

sfas

Narodna skupština bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) pokrenula je inicijativu za izbor delegata iz RS-a u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i izbor delegata u Vijeće naroda RS-a. Prema zaključcima usvojenim u Narodnoj skupštini političke stranke i poslanici u Narodnoj skupštini RS (NSRS) do 17. novembra u 18 sati treba da predlože jednog ili više kandidata za liste za izbor srpskih delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Usvojen je i zaključak, kojim se zadužuju političke stranke zastupljene u klubovima poslanika odgovarajućih konstitutivnih naroda i ostalih da do 22. novembra do 14 časova predlože jednog ili više kandidata na liste za izbor delegata u Vijeću naroda RS-a.

Burno u NSRS, u glavnoj ulozi Vukanović i Pokret za državu

Na sjednici skupštine došlo je do rasprave poslanika “Za pravdu i red” i “Pokreta za državu”. Rasprava se vodila oko toga hoće li pokret za državu podržati SNSD prilikom izbora delegata za Dom naroda PSBiH. Nebojša Vukanović tvrdi da će biti loše ukoliko “Pokret za državu” podrži SNSD ili bude imao svog kandidata. Vukanović kaže da će na taj način dati kompletnu vlast u državi Miloradu Dodiku, predsjedniku SNSD-a. Iz “Pokreta za državu” naveli su da im ne trebaju savjeti ni advokati. Naveli su da je situaciju moguće lako riješiti ukoliko “Za pravdu i red” i PDP podrže njihovog kandidata. U tom slučaju SNSD ne bi mogao imati četvrtog delegata.

Dodik: SNSD će imati četiri delegata u Domu naroda

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a je ranije izjavio da će ova stranka imati četiri delegata u Domu naroda. Naveo je da su kandidati Radovan Kovačević, Sredoje Nović, Nikola Špirić i Snježana Bursać-Novaković.

Prva sjednica 11. saziva Narodne skupštine RS-a održana je danas.