Bursać o studenticama koje veličaju Ratka Mladića: 'Već vidim buduću ministricu policije RS'

.

Ugledni bh. književnik i kolumnista portala Radiosarajevo.ba Dragan Bursać na društvenim mrežama se oglasio povodom skandaloznih izjava sarajevskih studentica koje su na 11. juli veličale ratnog zločinca Ratka Mladića.

Navedenu situaciju prokomentarisao je i Dragan Bursać, koji je na društvenim mrežama poručio: 

"Već vidim buduću ministricu policije RS-a", kratko je prokomentarisao na Twitteru.

Podsjećamo, dvije studentice sarajevskog Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, jučer, 12. jula, našle su se u centru pažnje zbog veličanja ratnog zločinca Ratka Mladića.

Naime, na dan obilježavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, na društvenim mrežama pojavila se fotografija jedne od studentica. Na storyju uz tri prsta slavi genocid koji je počinjen u Srebrenici, a kada su joj kolege skrenule pažnju na to šta radi, ona je navodno odgovorila 'Nek smo vas pobili, odj*bi'.

Tim povodom reagovali su i dekan fakulteta, SPUS, studenti, ali i brojni građani koji su zgroženi objavama djevojaka.

Nije dugo trebalo predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta RS Miloradu Dodiku da se oglasi se na društvenim mrežama povodom navedene situacije.

"Studentkinje koje su izložene javnom progonu, ukoliko žele, mogu studiranje da nastave na nekom od fakulteta u RS-u, i pomoći ću da im se to omogući", dio je izjave Milorada Dodika.

Podsjetimo, Ratko Mladić je ratni zločinac i bivši zapovjednik i general snaga Vojske RS u periodu 1992. do 1995. godine.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju prvostepenom presudom 24. novembra 2017. osudio ga je na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida, počinjenih ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti. Sud je odbio žalbu te ga pravosnažno osudio na doživotnu kaznu zatvora 8. juna 2021.