Burzić još nije donijela odluku o mjerama zabrane u slučaju Mektić i drugi

sud
Sud BiH, tačnije sutkinja Dalida Burzić još nije donijela odluku o zatraženim mjerama u slučaju Dragana Mektića i drugih. Ročište o prijedlogu Tužilaštva za određivanje zabrane mjera optuženom Draganu Mektiću i ostalima održano je 6. febraura, ali nema zakonskog roka za donošenje odluke.

„Nisam dobio još nikakvu odluku“, kazao je Mektić.

Mektića, bivšeg državnog ministra sigurnosti, Tužilaštvo BiH tereti za zloupotrebu položaja, a optužnica je podignuta i protiv Igora Golijanina, bivšeg šefa Kabineta ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH, Samira Agića u svojstvu pomoćnika ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH i Edina Garaplije u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija - INZA d.o.o. Sarajevo.

Tužilaštvo je zastupala tužiteljica Vedrana Mijović koja je tražila da se za optužene odrede mjere zabrane sastajanja sa svjedocima u ovom predmetu i prilaska na blizinu od 100 metara, te istupanja u medijima i davanja komentara o ovom predmetu. Odbrana se žalila na mjere zabrane.

Mektićeva advokatica Senka Nožica izjavila je da ne ne postoji zakonski osnov za određivanje mjera pritvora.

"Ovo što ću sada reći nikada u karijeri nisam izjavljivala. Ovo je montirana optužnica, a moj branjenik kažnjen je jer je krirkovao rad Tužilaštva BiH i VSTV-a", kazala je Nožica poslije ročišta.

Tužilaštvo BiH je, navodi ona, u dokumentu na prvoj strani zaboravilo navesti da se radi o donatorskim sredstvima, odnosno EU sredstvima, a u nastavku je navelo da su to budžetska sredstva.