Bužim: Usvojen budžet općine za 2022. godinu

Foto: Općina Bužim

Na održanoj redovnoj  sjednici Općinskog vijeća 12.01.2022.g. usvojen je budžet Općine Bužim za 2022.godinu u iznosu od 9.480.127.00 KM, a usvojena je i Odluka o izvršavanju budžeta Općine Bužim. U kreiranju ovog najvažnijeg finansijskog dokumenta su, kao i prethodnih godina, učestvovali budžetski korisnici, udruženja građana, javne ustanove, javna poduzeća i građani predlažući prioritetne projekte od interesa za lokalnu zajednicu.

Ovo je ujedno i najviši usvojeni budžet od ponovnog osnivanja općine Bužim 1995.godine.

“ Usvojen je budžet za 2022.godinu koji slobodno možemo nazvati razvojno-socijalnim. Iako smo u prvom mjesecu mislim da smo na vrijeme usvojili budžet jer nas čeka dosta posla i projekata koje smo planirali. U ovom budžetu planirana su sredstva za izgradnju osamdeset i dva putna pravca, za izgradnju Muzeja 505-te Viteške brigade, vodosnabdijavanja, stipendiranja naših studenata, grant za poljopivredu u većem iznosu od prošle godine, te sredstva za rad  sportskih, boračkih i drugih udruženja sa područja naše općine. I ove godine očekujemo značajna sredstva sa viših nivoa vlasti za infrastrukturne projekte, a prije svega za konačan završetak zaobilaznice na kojoj smo intezivno radili zadnje tri godine.

Posebno moram izdvojiti da će se početi sa izgradnjom Muzeja 505-te Viteške brigade uz pomoć sredstava općina i gradova sa teritorije BiH, nekoliko Vlada kantona i Federalnog ministarstva za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida. U svakom slučaju očekuje nas dosta projekata i dosta rada, a ja sam uvjeren da će se svi gore navedeni projekti i realizirati." -istakao je načelnik općine Bužim Merudin Nanić nakon sjednice OV Bužim.