BUŽIM/NA ROĐENDAN VITEŠKOG GRADA - POTPISAN UGOVOR O NASTAVKU IZGRADNJE ZAOBILAZNICE U BUŽIMU

POTPIS
Bužim će za 30-tak dana postati gradilište, a tri mjeseca nakon toga, dobiti prvi kružni tok, koji je dio projekta Obilaznica.

Tako je saopšteno na današnjem sastanku koji je održan u Općini Bužim, a kojem su prisustvovali predstavnici JP Ceste Federacije BiH d.o.o., preduzeća KOV-GRAD Bužim, te općinski načelnik Mersudin Nanić, kao i njegovi saradnici. Simbolično, sastanak i potpisivanje ugovora upriličeni su danas, na dan Općine Bužim. 

Drago mi je da ste danas ovdje naši gosti. Ja predstavljam firmu KOV-GRAD koja je prošla na tenderu za izgradnju kružnog toka u općini Bužim. To je prvi kružni tok koji će biti izgrađen u Bužimu. Drago mi je što sam dio ovog projekta i da možemo kao domaća firma pokazati šta znamo, rekao je Safet Kovačević, vlasnik firme KOV-GRAD za USKinfo.ba

Također, Kovačević je naglasio kako se radi o kompleksnom projektu i da nije riječ o klasičnom kružnom toku. 

Mi imamo 120 zaposlenih radnika i svu potrebnu mehanizaciju da to izvedemo. Rok za početak radova je za 30 dana, a rok izgradnje je 90 dana, kazao je Kovačević. 

Prije dvije sedmice, općinski načelnik Mersudin Nanić detaljnije je objasnio o kakvom projektu je riječ. Tekst prenosimo u cjelosti: 

06.02.2020.

Pri kraju eksproprijacija zemljišta za gradnju Obilaznice u Bužimu: Do sada isplaćeno preko 650.000,00 KM građanima za zemljište

U interesu blagovremenog i istinitog informisanja građana općine Bužim i šire javnosti, a vezano za implementaciju projekta izgradnje dijela magistralne ceste koja prolazi kroz središte općine Bužim, a poznatija u narodu kao „Obilaznica Bužim“, sa zadovoljstvom ističemo da se pomenuti projekat implementira prema dogovorenoj dinamici i planu, kako je i definisano planom rada i prema dogovorima Vlade Federacije BiH, JP Ceste Federacije BiH i općine Bužim.

Krajem 2019. godine javnost smo informisali da je započet postupak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, odnosno eksproprijacija zemljišta potrebnog za izgradnju saobraćajnice – Obilaznice u Bužimu.

U skladu sa rokovima i propisima, organ uprave u saradnji sa JP Ceste Federacije BiH, pararelno rješava i pitanja zaključenja sporazuma o isplati nakanda za eksproprisano zemljište, a prema dokumentaciji već je izvršena isplata u visini od 650.000,00 KM, što procentualno čini oko 50% isplate od potrebnog iznosa.

U narednom periodu, a prema planu rada, do kraja mjeseca februara planirano je zaključenje sporazuma za ostatak eksproprisanih nekretnina, a što znači da će i isplata sredstava biti izvršena u rokovima i prema planu.

Pored navedenog ubrzano se radi na pripremi ostale dokumentacije koja će biti potrebna za raspisivanje tender za ovaj projekat.

Želimo se zahvaliti svima onima koji su dali doprinos implementaciji ovog višedecenijskog projekta, direktnim učesnicima, i to Vladi Federacije BiH i JP Ceste Federacije BiH, a posebno vlasnicima zemljišta, obzirom da su velikodušno prihvatili ovaj projekat bez obzira na činjenicu koliko su obeštećeni u konkretnom slučaju.

Također, ovim informišemo naše građane i najavljujemo tokom ove godine i početak građenja treće završne faze ovog dijela saobraćajnice - Obilaznice u Bužimu.

Image
potpis