'Bužimski Ezani': Krajiški hor "Gazije" oživljava bosansku sevdalinku (VIDEO)

Bužim
Grupa mladih umjetnika okupljenih oko krajiške grupe Gazije danas su izašli u javnost sa novim spotom pod nazivom ¨Bužimski ezani¨.

Hor duhovne muzike i sevdaha Gazija iz Bužima već skoro 30 godina egzistira i oduševljava svojim nastupima, koncertima i novim projektima koji afirmišu kulturno duhovno naslijeđe i bosansku sevdalinku.

Videospot je sniman u ambijentu Starog grada Bužima u režiji i montaži Vahidina Veladžića, dok su scenarij napisali Sead Emrić i Vahidin Veladžić.

U proljeće 2020. godine u uslovima izolacije izazvane svjetskom pandemijom, Gazije su koristile na najkreativniji način skladajući i snimajući novi spot kao podlogu za izvođenje poziva na molitvu, ezana u krajiškoj pitomini Starog grada Bužima.

Na oronulim zidinama Stare kamene džamije Fethije u Bužimu, mujezini Gazija su na simboličan način proučili ezane i dali jasan znak da se iz ove dzamije kasnije ezan proširio na cijelu Krajinu i da će upravo ova džamija u bužimskoj tvrđavi biti rasadnik mnogih džemata koji će kasnije rezultirati i osnivanjem brojnih medresa u Krajini te u moderno doba i Islamskim fakultetom u Bihaću.

U službi tradicije u bosanskim nošnjama nose i bajrak sa kojim žele da ukažu na slavnu odbranu grada Bužima od agresora pod upravom alemdara Ahmeda Bajrektarevića iz 1737. godine.

I ovaj put svjedoci smo, kroz ovo novo djelo Gazija, one stare sufijske alegorije: "Kulturna priroda, prirodna kultura". Kultura, priroda i islamska duhovnost u međusobnom prožimanju ovdje su doživjeli veliku afirmaciju harmonije i sklada sa težnjom da se sjedine u jedno i da zahvalnost izriču samo jednom i jedinom uzvišenom Bogu .