Čak 13 porodica evakuirano iz poplavljenih kuća

Nezampaćene poplave stvorile su bezbroj problema u SBK, a jedna od najtežih situacija je u travničkom naselju Gladnik, koje je zbog izlijevanja rijeke Lašve, ali i Grlovnice, dobrim dijelom odsječeno od svijeta.

Čak 13 porodica Civilna zaštita je morala evakuirati jer je voda prodrla u kuće, a još oko 10 ih je opkoljeno vodom.  

Intervencija komunalnog

Već dva dana Gladničani se bore s bujicom koja im je odsjekla pristup namirnicama, s obzirom na to da je voda odnijela dio puta prema Novoj Biloj, a jedini preostali put koji ih veže s novotravničkim naseljem Nević Polje, zbog očajnog stanja, skoro je neprohodan za automobile.  

Materijalna šteta je ogromna, ljudi su spašavali prvo živu glavu, potom stvari i stoku, koje su smjestili kod komšija čije kuće voda nije dohvatila.

Mještanin Vinko Barać ogorčen je im se nadležni nisu ni obratili, a kamoli ponudili pomoć.  

- Ovakva poplava se ne pamti. Žena mi je plakala, zapomagala, tražila pomoć, kuća je kompletno potopljena. Niko nam se nije obratio, kamoli ponudio pomoć - rekao je Barać.

Mještane je spasila, kaže, brza intervencija lokalnog komunalnog preduzeća, čiji su radnici s mještanima i lokalnim povjerenikom Civilne zaštite vodili borbu s bujicom, kako prenosi Avaz.ba.

Loša cesta

- Iselili smo 13 porodica kojima su kuće poplavljene, situacija je zaista dramatična. Apeliram na nadležne da nam pomognu jedini preostali put dovesti u kakvo-takvo vozno stanje da bi mještani mogli ići ljekaru i kupiti namirnice - rekao je Ivica Bajo, povjerenik Civilne zaštite.  

Većina mještana kaže da niti nakon poplava 2014. godine nikada nisu dobili nikakvu odštetu, osim litre mlijeka i komada sira.  

Zbog poplave ne može na dijalizu

Poplava koja je odsjekla selo prijetnja je i životima, pogotovo najbolesnijih. Jedan od njih Stjepan Jurić, teški bubrežni bolesnik, mora ići na dijalizu, što je sada zbog lošeg stanja jedinog preostalog puta upitno.  

Ljubica Jurić zabrinuta je za suprugovo zdravlje.

- Stjepan mora ići na dijalizu, ne znam kako će proći. Nije ovo ništa novo za nas, 25 godina, koliko živimo tu, za svaku veću kišu ili snijeg budu problemi. Niko nam se nije obratio niti je koga briga za nas. Vrijeme je već jednom da to riješe - rekla je Jurić.  

Poplava na trasi brze ceste

Preko dobrog dijela poplavljenog područja u Gladniku trebala bi ići brza cesta. Hoće li se i kako poplave odraziti na trasu brze ceste, ostaje da se vidi, no većina mještana je odavno dobila najavu da će im kuće biti srušene, a zemljište otkupljeno.