Čak pet narušavanja javnog reda i mira u Velikoj Kladuši

.
Službenici Policijske stanice Velika Kladuša evidentirali su u protekla 24h jedno krivično djelo, jednu saobraćajnu nezgodu i čak pet narušavanja javnog reda i mira. U nezgodi nije bilo povrijeđenih lica.

Kladuški vatrogasci su jednom intervenisali i to na čišćenju ulja sa kolovoza nakon saobraćajne nezgode u ulici „Ibrahima Mržljaka“. Prema riječima dežurnog Grahovića, intervencija je trajala od 7:30 do 8:20h.

 

– Hitnu medicinsku pomoć u Domu zdravlja Velika Kladuša zatražilo je 45 pacijenata. 4 su upućena na dalje liječenje u Kantonalnu bolnicu u Bihać. Dežurni su bili dr. Kasim Selman i dr. Valbona Mahmutović.

 

– U Covid ambulantu su se javila dva pacijenta, a jedan je upućen na dalje liječenje.

 

– Dom zdravlja Velika Kladuša obavještava građane Velike Kladuše da vakcinaciju protiv Covida-19 mogu obaviti i u terenskim ambulantama prema sljedećem rasporedu:

 

– ambulanta Vrnograč – ponedjeljak od 11:00 do 13:00h

 

– ambulanta Mala Kladuša – utorak od 11:00 do 13:00h (uključujući i građane koji gravitiraju ambulanti Donja Vidovska)

 

– ambulanta Šumatac – srijeda od 11:00 do 13:00h

 

– ambulanta Todorovo – četvrtak od 11:00 do 13:00h

 

Vakcinacija će se vršiti vakcinama Pfizer i Sinopharm.

 

– Vodosnabdijevanje je uredno, saznali smo iz JKP „Vodovod i kanalizacija“

 

– Prema informacijama iz Poslovnice Elektrodistribucije Velika Kladuša, elektronapajanje je stabilno.

 

– Odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće odvijaju se prema rasporedu, informišu nas iz JKUP „Komunalije“.

VRIJEME

 

 – Danas po kotlinama u Bosni dio prijepodneva magla. U ostatku zemlje uglavnom vedro. Tokom dana malo do umjereno oblačno, uz sunčana razdoblja. Postepeno jače naoblačenje će u noći na utorak usloviti kišu. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. U večernjim satima povremeno jaki udari juga na zapadu i jugozapadu Bosne. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 18°C.

Biometeorološke prilike postepeno će se pogoršavati, pod uticajem nadolazeće promjene vremena. Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se pojačati, izraženije u drugom dijelu dana. Moguće su meteopatske reakcije u vidu glavobolje, nervoze, reumatskih i bolova na mjestu ozljeda. Poželjno je umanjiti aktivnosti. Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

 

BIHAMK

 

Gusta magla otežava saobraćanje na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove. Savjetujemo maksimalno opreznu vožnju, uz obavezno držanje odstojanja između vozila.

 

Na graničnom prelazu Bosanska Gradiška duga je kolona vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja su kraća. Na GP Velika Kladuša – Maljevac jutros su kraća čekanja na izlazu iz BiH.

Podsjećamo, od danas stupa na snagu zakonska odredba o obaveznom posjedovanju zimske opreme na putevima u Bosni i Hercegovini

 

Posjedovanje obavezne zimske opreme bez obzira na vremenske uslove obavezno je u periodu od 01. novembra tekuće do 01. aprila naredne godine za sva motorna vozila izuzev svih motocikala (L kategorija) i traktora (T i C kategorije).

 

Zimska oprema podrazumijeva:

 

a) pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili

b) pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka ili

c) pneumatike za lјetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka.

Vreća pjeska i lopata za teretna vozila nisu više obavezni.