Ćamila i Hrvatska za finale će igrati protiv Francuske

Nnn

Konačnim raspletom drugog kruga Europskog prvenstva u rukometu za žene, dobili smo i polufinalne parove. Danska će pokušati zaustaviti Norvešku koja nije izgubila niti boda na prvenstvu, a Hrvatska će svoje finale tražiti preko aktualnih braniteljica naslova – Francuske. Napomenimo i da će Rusija odmjeriti snage s Nizozemskom u borbi za peto mjesto.

Niti u jednoj utakmici nisu bile favoritkinje

Ovo što trenutno radi Hrvatska na Europskom prvenstvu dosad još nismo imali priliku vidjeti. Do sada je odigrala šest utakmica, a upisala pet pobjeda. Po izjavama stručnjaka i kvotama koje su postavljale kladionice poput bet at home, Hrvatska nije niti u jednoj utakmici bila favorit, pa čak ni blizu! Onaj tko je imao hrabrosti prognozirati ovakav uspjeh Hrvatske, sada je vrlo vjerojatno iznimno bogat čovjek. Podsjetimo da su redom padale Mađarska, Nizozemska, Srbija te Rumunjska, prije nego što je došao poraz od Norveške koji je, kako se čini, zapravo donio puno toga pozitivnog u ekipu koja je tri dana kasnije demolirala Njemačku. Trenutno i Ćamila Mičijević, koja je iz Mostara, prkosi “velikim” rukometnim imenima svojim predstavama. Iako svi uživamo u njezinim sjajnim golovima kojih je dosad postigla već 30, a zbog toga se nalazi na petom mjestu liste najboljih strijelaca, njezina važnost u obrani je jednostavno neprocjenjiva. 

Francuska igra odgovara Hrvatskoj

Uspoređujući ostale polufinaliste, Francusku, Dansku i Norvešku, lako se može doći do zaključka da, iako je riječ o prvoklasnim ekipama, hrvatskom stilu igre najbolje bi odgovarala ipak Francuska. Najbolji uvid u to dala nam je utakmica između Hrvatske i Norveške. Dosad je Hrvatska igrala sa znatno sporijim ekipama i u takvom tempu, kada bi uspjela postaviti svoju obranu, to bi djelovalo besprijekorno. Vrijedi izdvojiti kako ta obrana protiv Srbije nije primila gol u periodu od 13 minuta, a protiv Njemačke iz igre (ne računajući sedmerce) nestvarnih 26 minuta. S Norveškom je bila potpuno drukčija priča. One su pritiskale Hrvatsku koja u više navrata jednostavno nije stigla postaviti svoju obranu i upravo to je glavni razlog visokog poraza. Budući da Danska gaji sličan skandinavski stil igre kao Norveška, dolazi se do zaključka kako je Francuska vjerojatno najbolji mogući protivnik za Hrvatsku u ovom trenutku.

Što znamo o Francuskoj?

Francuska je aktualni prvak Europe i definitivno su na ovom natjecanju s jednim ciljem, a to je obrana titule. Na svakoj poziciji imaju igračicu ili dvije koje su svjetske klase. Njihovo najjače oružje su vanjske pucačice koje su sjajne i u igri jedan na jedan. Na ovom prvenstvu ne nedostaje im značajnijih imena osim Allison Pineau koja je nekoć bila i najbolja igračica na svijetu, a dobro bi ima došla kao lider u svlačionici i na terenu kojeg sada zapravo nemaju. Na ovom su prvenstvu Francuskinje bez poraza, a slavile su u utakmicama protiv Crne Gore, Slovenije, Danske, Španjolske i Švedske, dok su remizirale protiv Rusije. Hrvatska i Francuska međusobno su zadnji put igrale još 2013. godine na Svjetskom prvenstvu tako da je teško predvidjeti kako bi zapravo ova utakmica trebala izgledati. Kroz povijest Francuska je pet puta pobijedila Hrvatsku, Hrvatska je slavila dva puta, a jednom je rezultat bio neriješen.