Carina je lani zaplijenila 18 milijuna cigareta i preko 76 tona duhana

Carinska uprava lani je u Hrvatskoj zaplijenila oko 18 milijuna komada različitih vrsta i marki cigareta te više od 76 tona duhana i duhanskih prerađevina, rečeno je na konferenciji radne grupe za cigarete koja se održava u Zagrebu od 9. do 12. rujna.

Konferenciju "Zajedno u borbi protiv ilegalne trgovine duhana i duhanskih proizvoda" organizirali su OLAF (Europski ured za borbu protiv prijevara) i Carinska uprava Ministarstva financija, priopćile su u srijedu te organizacije - piše Index.hr.

Preko 100 sudionika na konferenciji

OLAF od 1996. organizira i podupire Radne grupe za cigarete koje na godišnjim konferencijama raspravljaju o trendovima, rezultatima i predviđanjima u zajedničkoj borbi protiv ilegalne trgovine duhanskim proizvodima u cilju postizanja što učinkovitije zaštite financijskih interesa te sigurnosti i zaštite društva, u čemu ključnu ulogu imaju i carinske službe.

Carinska služba Hrvatske, kao najmlađe članice Europske unije, također prioritetno provodi aktivnosti usmjerene na sprječavanje, suzbijanje i otkrivanje prijevara i organiziranog kriminaliteta, posebice onih oblika kojima se izravno štetno utječe na nacionalne financijske interese, kao i financijske interese svih država članica Europske unije.

Konferencija je okupila više od 100 sudionika, među kojima su predstavnici carinskih i drugih nadzornih službi 28 država članica Europske unije, 10 ključnih partnera trećih zemalja - Albanije, Bosne i Hercegovine, Bjelorusije, Crne Gore, Egipta, Moldove, Rusije, Srbije i Turske, te predstavnike međunarodnih organizacija kao što su Svjetska carinska organizacija i EUROPOL.

Na konferenciji sudjeluju i predstavnici gospodarskog sektora, i to: ITL – Imperial Tobacco/Imperial Brands i JTI - Japan Tobacco International, AKD (Agencija za komercijalnu djelatnost) i DENTSU Tracking.

Izvor: