Carl Bildt: Razmjena teritorije Srbije i Kosova je recept za katastrofu i u BiH

Nekadašnji visoki predstavnik za BiH, švedski diplomata Carl Bildt, komentarisao je u tekstu za Washington Post aktuelna dešavanja na Balkanu, s posebnim osvrtom na zategnute odnose između Srba i Albanaca.

„Ako govorimo o budućnosti Balkana, politički diskurs polako naginje prema novim podjelama u regiji. To je recept za geopolitičku nestabilnost. Politički lideri Srba i Albanaca diskretno istražuju mogućnosti razmjene teritorije, kako bi riješili svoje nesuglasice. Ova ideja pogotovo kruži u Beogradu i to već godinama. No, odnedavno je prisutna i među Albancima. Takva ideja je u prošlosti bila iznimno opasna, a jednako je opasna i danas. Milošević i Tuđman su pokušali podijeliti BiH između sebe, ali je međunarodna zajednica to zaustavila“, naveo je Bildt.

Dodao je da EU i SAD imaju jasan stav prema promjeni granica na Balkanu.

„Taj stav je da trenutne granice zemalja bivše Jugoslavije trebaju ostati netaknute. Dodatna balkanizacija Balkana dovela bi do novog konflikta i krvoprolića“, istakao je Bildt.

Po njegovom mišljenju, pitanje Kosova je trenutno najteže pitanje na Balkanu, jer bez normalizacije odnosa Srbija i Kosovo nikada neće ostvariti svoj potencijal.

„Premijer Albanije Edi Rama nedavno mi je u razgovoru rekao da ne bježi od ideje o razmjeni teritorija, a Vučić razmišlja isto. To bi se desilo tako što bi Kosovo predalo svoj sjeverni dio Srbiji, a tako bi dobili priznanje kosovske države od strane Srbije. Također, Srbija bi se u korist Kosova odrekla pojedinih južnih teritorija gdje žive Albanci“, naveo je Bildt.

Nadalje, Bildt smatra da bi u određenim mjestima osim razmjene teritorije moralo doći i do „razmjene stanovništva“, kako bi se stvorile etnički homogene teritorije.

„Iako neki smatraju da bi se na ovaj način moglo doći do stabilnosti, te da bi se na kraju Kosovo i Albanija mogli ujediniti, to će se veoma teško desiti. Tako bi se otvorila Pandorina kutija u cijeloj regiji. Otvorila bi se debata o budućnosti BiH. Radikalni bosanki Srbi svakako bi jedva dočekali takvu priliku“, upozorio je Bildt.

Sve je to igra sa vatrom, smatra Bildt, te otvara pitanje Makedonije, gdje živi veliki broj Albanaca.

„Neko bi mogao pitati: zašto da ne probamo uzeti i dio Makedonije? Ukoliko bi došlo do razmjene teritorija, to bi dovelo do previranja u narednim decenijama. Zato je potrebno da Beograd i Priština sada pronađu kompromis te da nastave sa eurointegracijama. Vrijeme je da se EU i SAD probude, jer rizici su veliki. Postepena integracija Srbije i Albanije u EU i NATO, na bazi postojećih granica, jedini je put prema dugoročnoj stabilnosti u regiji. Poigravanje sa granicama i podjelama na Balkanu bilo je opasno devedesetih godina prošlog stoljeća i još uvijek je jednako opasno“, zaključio je Bildt.