Carles Puigdemont proglasio pobjedu: Katalonija je osvojila pravo na nezavisnost

Home

Carles Puigdemont proglasio pobjedu: Katalonija je osvojila pravo na nezavisnost


Građani Katalonije danas su izašli na referendum o nezavisnosti ove pokrajine koji su španska Vlada i Ustavni sud proglasili neustavnim. Iako rezultati još nisu objavljeni predsjednik Katalonije Carles Puigdemont je izjavio da je Katalonija pobijedila i osvojila pravo na nezavisnost.

"Građani su se izborili za pravo da budemo nezavisna država u formi republike", kazao je Puigdemont. 

Birališta su zatvorena u 20 sati, a prema informacijama katalonskog ministarstva zdravstva, u policijskom nasilju povrijeđene su 844 osobe.

Premijer Španije Mariano Rajoy je uoči objavljivanja rezultata referenduma na konferenciji za medije kazao da u Kataloniji danas nije bio održan referendum te da veliki broj građana nije glasao jer je poštovao zakon. 

"Referendum je strategija regionalnih vlasti protiv legalnosti i demokratske harmonije. To je put koji nigdje ne vodi", kazao je Rajoy. 

Referendum u Kataloniji obilježilo je nasilje policije koja je silom pokušala spriječiti Katalonce da glasaju policija je koristeći gumene metke i pendreke. Regionalna vlada je objavila da je policija zatvorila 319 glasačkih mjesta. Katalonska vlada planirala je glasanje na 2.300 biračkih mjesta ali ostalo je nepoznato koliko ih je bilo otvoreno.

Brojni evropski zvaničnici osudili su nasilje u Kataloniji. 

Nekoliko španskih političara iz redova lijevog centra zahtijevali su da premijer podnese ostavku. Gradonačelnica Barcelone Ada Colau je kazala da je Rajoy, inače lider vladajuće konzervativne Narodne partije (PP), prešao sve "crvene linije".

"On je kukavica koji ne ispunjava svoje državne obaveze i zbog toga mora da podnese ostavku", kazala je gradonačelnica Barcelone.

Tagovi
Topic
Objavio: Ned, 01/10/2017 - 23:17

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top