Časovi i dalje traju 20 minuta: Nastava u RS-u počela na vrijeme

skola
Nastava u 187 osnovnih i 89 srednjih škola u entitetu Republika Srpska počela je na vrijeme. Zbog trenutne epidemiološke situacije, nema razlike u izvođenju nastave u odnosu na prvo polugodište. Plan organizovanja rada u školama u potpunosti je usklađen sa preporukama Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite kao i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Školsko zvono označilo je početak drugog polugodišta. Učenici su se vratili u svoje klupe, ali uz strogo poštivanje mjera i sa maskama na licu. Odjeljenja su podijeljena u grupe, dok časovi i dalje traju dvadeset minuta.

''Ono što je nama važno jeste da djeca svakodnevno pohađaju nastavu da ni u prvom polugodištu nismo zabilježili niti jedan slučaj širenja koronavirusa u odjeljenjima niti u školama, što znači, da upravo poštovanje svih mejra koje se primjenjuju dovode do takvih rezultata'', kazala je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture RS.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske smatra da nisu stečeni uslovi da učenici pohađaju nastavu kao što je to bilo prije pojave virusa korona.

''Epidemiološke mejre koje su bile na snazi u prvom polugodištu, na snazi su i u drugom polugodištu", poručio je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS:

Značaj odvijanja nastave u školama ogleda se u tome da učenici ostvare kontakt sa svojim vršnjacima i nastavnicma da bi lakše sticali znanje.

''Bilo je teško, naravno, nije bilo lako donositi mjere, ali, evo, mi smo uspjeli nekako da se organizujemo i moram reći, vrlo uspješno. Nismo imali veći broj djece koja su bila zaražena COVID-om. Imali smo jedno četiri do pet učenika, bio je veći broj nastavnika", istakla je Stana Nikodinović Mitrović, direktor OŠ Branislav Nušić u Banjaluci.

Online nastava je organizovana u onim školama koje su pretrpjele štetu uslijed zemljotresa koji se desio prije mjesec dana, dok je dio učenika prebačen i u druge škole čiji su objekti u funkciji.

federalna.ba