Čavka: Opstanak povratnika u Srebrenici mora biti državni interes

srebrenica
Potrebna je jasna strategija sa čvrstom vizijom koja će prvenstveno osigurati zaposlenje svim povratnicima, smatra Čavka

 

Potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Admir Čavka rekao je da Srebrenica izgleda tužno i pusto samo dan nakon što je obilježeno 25 godina od počinjenog genocida na teritoriji ove općine.

- Ovo je je već ustaljena praksa koja se ponavlja svakog 12. jula. Danas u Srebrenici nema sirena sa „velikim“ zvaničnicima, u Srebrenici danas nema ni pekare, ni mesnice. Mali broj povratnika se okrenuo sebi i svakodnevno se bori da preživi i osigura golu egzistenciju - kazao je Čavka.

Broj povratnika u Srebrenici se, dodaje on, posljednih godina drastično smanjio i nastavlja da se smanjuje. Povratnici koji žive na svojim kućnim pragovima s pravom se svakog dana pitaju kakva ih budućnost čeka, odnosno da li mogu očekivati bolji život.

- Opstanak povratnika, odnosno djece koja su rođena posloje Dejtona, mora da bude državni interes u kojem će učestovati sve državne institucije. Ta djeca su danas mahom zreli ljudi koji su zasnovali porodice. Potrebna je jasna strategija sa čvrstom vizijom koja će prvenstveno osigurati zaposlenje svim povratnicima. Zbog toga 12. juli mora da podjeća na sve one koji su preživjeli genocid i koji danas žive na mjestu počinjenog genicida sa svojim porodicama - poručio je Čavka.