Čavka: Zbog Ferhadije osjećamo i tugu i sreću

Potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH i šef Kluba Koalicije Domovina u Narodnoj skupštini RS Admir Čavka rekao je danas da svaki 7. maj budi tugu i sreću u srcima svih Banjalučana širom svijeta, jer je na taj dan srušena, a potom obnovljena otvorena Ferhat-pašina džamija.

- Svi osjećamo tugu zato što je 7. maja 1993. godine srušena banjalučka ljepotica, simbol grada na Vrbasu. Ferhadija je od 1579. godine prkosila svim nedaćama i imperijama, ali nije izdržala pred porukama koje su u majsko jutro 1993. godine poslane svim Bošnjacima ovoga grada – kazao je Čavka.

Istog dana, osam godina kasnije, tokom postavljanja kamena temeljca za obnovu Ferhat-pašine džamije, tadašnje vlasti su, dodao je Čavka, organizirale nemire u kojima je na smrt kamenovan Murat Badić.

I toga dana je poslana poruka da Bošnjaci nisu dobrodošli u svoj grad.

– Te slike iz Banje Luke obišle su cijeli svijet. I nakon 17 godina ubice Murata Badića nisu pronađene. Čini se da nikada i neće. Grad Banja Luka nikada nije pokazao solidaranost prema porodici Murata Badića – poručio je Čavka.

On dodaje da je Ferhadija, ipak, obnovljena i otvorena bez ikakvog incidenta 2016. godine, na šta su svi u gradu na Vrbasu bili i ostali ponosni.

- Upravo na ovoj matrici moramo graditi Banju Luku i BiH. Mora biti mjesta za sve nas. Naše razlike trebaju postati naše bogatstvo, a ne sredstvo za proljevanje krvi. Moramo vjerovati u Banju Luku, koja će biti grad svih Banjalučana, grad koji je bio ponos svih Banjalučana, grad koji je bio pun bajki o samome sebi – istaknuo je Čavka.