Cazin: Dvije saobraćajne nesreće, dva remećenja javnog reda i mira

Prema redovnom izvještaju Službe za civilnu zaštitu, Grad Cazin, o događanjima na području grada, jutros u 07:00 sati izmjerena je temperatura od 11 stepeni Celzijusa. Prema posljednjim dostupnim podacima na voda.ba vodostaj Mutnice iznosi 79,00 cm.

Policijska stanica Cazin imala je četiri intervencije. Krivičnih djela nije bilo, dok je javni red i mir remećen dva puta. U Tršcu je došlo do naročito drskog ponašanja jednog lica prema drugom, a u Krivaji do drskog ponašanja, također između dva lica. 

Kada je u pitanju sigurnost u saobraćaju, na M4,2 evidentirane su dvije saobraćajne nesreće. Do slijetanja 1 m/v, pri kojem je pričinjena materijalna šteta, došlo je u Pećigradu, dok je do sudara između 2 m/v došlo u Šepićima, niko nije povrijeđen.

Aktivnosti Službe za civilnu zaštitu i Vatrogasne jedinice na smanjenju broja požara rezultirale su pozitivnim efektom pa je veći broj građana shvatio ozbiljno obavijesti o paljenju vatre na otvorenom te najavio ovakve planirane aktivnosti kako bi se provele preventivne mjere od strane nadležnih službi, što je i učinjeno. 

Pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Cazin zatražilo je u proteklom periodu 80 pacijenata dok je sanitet korišten tri puta.

Vodosnabdjevanje redovno, bez prekida, osim u području grada od zgrade Suda pa prema Tatarima, gdje je zbog aktiviranja klizišta u Ulici dr. Irfana Ljubijankića došlo do pucanja vodovodne cijevi i prekida u isporuci vode za navedeno područje. Sanacija je u toku, a saobraćaj na ovoj dionici je i dalje obustavljen i vozi se alternativnim pravcima.

Što se tiče elektrosnabdjevanja, sistem je trenutno stabilan. Bez planiranih radova Elektroprenosa BiH T/J Bihać- Cazin.

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, jutarnja magla smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, a izdvajamo puteve uz rijeke Savu, Lašvu, Vrbas, Bosnu, Drinu i Spreču. Na dionicama gdje ima magle i kolovoz je vlažan, tako da savjetujemo oprezniju vožnju.

Radovi na autoputu A-1 izvode se na dionici Sarajevo sjever-Lepenica na lokalitetima Ban Brdo i Treševine gdje je saobraćaj preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, kao i na dionici Podlugovi-Sarajevo sjever, gdje se saobraća dvosmjerno u dužini od 2 km.

Zbog redovnog servisiranja tunela 1.mart, na autoputu A-1 Zenica jug- Lašva, večeras od 20 sati do sutra (22.10.) do 06 sati za saobraćaj će biti zatvoren smjer Zenica jug- Lašva.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera. U noćnim satima saobraćaj se obustavlja od 00:30 do 04:30 sati. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima: M-18 Olovo-Kladanj-Stupari, M-1.8 Srebrenik-Orašje, M-17 Doljani-Metković i M-5 Lanište-Ključ.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja. Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.