CAZIN: Institucionalizirano pružanje usluga i informacija za dijasporu

Cazin

Ured za dijasporu grada Cazina otvoren prije 4 godine namijenjen isključivo za građane iz dijaspore, svakodnevno je na raspolaganju Cazinjanima koji žive i rade van granica BiH.
 

Odnedavno je u funkciji i šalter za dijasporu, gdje se mogu dobiti sve potrebne informacije kako da riješe i prikupe potrebnu dokumentaciju, a najavljena je izrada vodiča „Dijaspori kroz administraciju“. Inače, trenutno van granica BiH boravi okvirno od trinaest do petnaest hiljada Cazinjana... 

Gradska uprava Cazin svake godine nastoji određenim novinama upotpuniti sadržaje koje može koristiti naša brojna dijaspora. 

Nakon Ureda za dijasporu, nedavno je otvoren i Šalter za dijasporu, zahvaljujući čemu svi Cazinjani koji borave u inostranstvu i imaju potrebu za određenom uslugom, informacije mogu dobiti na jednom mjestu. S obzirom da se ove godine zbog pandemije i mjera uvedenih u zemljama u kojima boravi cazinska dijaspora tek rijetki odlučuju za dolazak u rodni kraj, u Uredu za dijasporu nastoje se prilagoditi „novoj normali“.