Grad Cazin sa partnerima za nepunih godinu dana investirao 136.425 KM u pokretanje novih biznisa

Podrška pri pokretanju ili razvijanju biznisa predstavlja jedan od načina za poboljšanje lokalne ekonomije i za zapošljavanje, u većini slučajeva, mladih kojim to predstavlja ujedno i prvo radno iskustvo.

Upravo je na ovom polju gradska administracija Cazina uradila jako mnogo u proteklom periodu. Putem više javnih poziva i projekata grad Cazin je zajedno sa partnerima dodijelio 136.425 KM za pokretanje novih biznisa u gradu Cazinu.

Prvi takav poziv je završen u oktobru prošle godine u okviru kojeg je sredstva dobilo 12 korisnika ukupne vrijednosti 67.425 KM. Poticajna sredstva za navedenih 12 korisnika su obezbijeđena kroz MEG projekat kojeg su zajedničkim sredstvima finansirali Grad Cazin i Vlada Švicarske. Kroz „Poduzetnički fond za mlade“ kojeg su sufinansirali Grad Cazin i Institut za razvoj mladih KULT obezbijeđeno je 37 000 KM za pet korisnika koji su ovim sredstvima pokrenuli svoje vlastite biznise. Jučer su potpisani ugovori sa četiri nova korisnika, ukupne vrijednosti 28 000 KM (vlastita sredstva Grada Cazina), koji će svoje obrte pokrenuti na prostoru Stare čaršije u Cazinu, a isto tako uskoro se očekuje i završetak procesa odabira dva mikrobiznisa koje zajedničkim sredstvima finansiraju Grad Cazin i Fondacija Mozaik.

Ukupno investiranih 136.425 KM i 23 nova korisnika svakako predstavljaju ohrabrujuće brojke, a još više raduje informacija da se uskoro očekuju novi pozivi na koje će moći aplicirati naši sugrađani, a naročito mladi.