Cazin: Javnom tribinom prigodno obilježen evropski Dan doniranja organa

.
Obilježavanje evropskog Dana doniranja organa u našoj zemlji započelo je jučer javnom tribinom koja je održana u Cazinu. Pacijenti koji čekaju transplantaciju, predstavnici njihovih udruženja ali i lokalne i kantonalne vlasti mogli su više čuti o trenutnoj situaciji koja je vrlo nepovoljna jer više od pola godine nema transplantacije organa u našoj zemlji. Uz to još jednom je istaknuta važnost podizanja svijesti građana o doniranju organa te pristupu Donorskoj mreži BIH koja još uvijek ima premalo registriranih donora...

 

CAZIN, 1. oktobra - Među stotinu pacijenata USK koji svaki drugi dan po nekoliko sati prolaze proces dijalize u Hemodijaliznom centru Kantonalnoj bolnici u Bihaću donedavno je bio i predsjednik Udruženja ovih pacijenata Albert Fazlijaj. Tokom svih godina borbe za zdravlje nije odustajao, te je, nakon što su se ispunili preduvjeti, dobio novu šansu za život. Albert je danas zdrav ali i dalje spreman biti inspiracija svojim prijateljima koji su u sličnom zdravstvenom stanju.

 

Govoreći o trenutnom stanju vlastitog zdravlja on sam kaže kako je nakon 17 godina riješio problem sa kojim je svakodnevno živio nadajući se boljim vremenima i malo lakšem životu. Danas, kako kaže, živi novi život, ali i na vlastitom primjeru nastoji pomoći drugim pacijentima koji se nalaze na dijalizi.

 

Kako bi se pomoglo upravo onima koji još uvijek nisu imali tu priliku poput Alberta, Udruženje dijaliziranih i transplatiranih pacijenata FBiH uputilo je dopis Federalnom ministarstvu zdravstva. Zahtijevaju ju da se osigura proces transplatacija te da pandemija ne smije biti razlog, pogotovo jer se ovakve operacije nesmetano odvijaju u zemljama u okruženju.