Cazin: Obilježen međunarodni dan Crvenog križa- "Spašavamo ljudske živote i radimo to iz srca"

.
Crveni križ, odnosno Crveni polumjesec najmnogoljudnija je humanitarna organizacija u svijetu. Na globalnom nivou okuplja oko 15 miliona volontera koji svakodnevno pomažu unesrećene, gladne, bolesne i općenito ljude u potrebi. Ova je organizacija lider humanitarnog djelovanja i u Federaciji gdje oko 3.000 aktivista uspješno sarađuje sa društvenom zajednicom. U angažmanu i uspjesima posebno se ističe organizacija Crvenog križa iz USK-a koja se, pored uobičajenih, posljednjih godina nosila sa brojnim krizama…

 

Pod geslom „Spašavamo ljudske živote i radimo to iz srca” aktivisti i volonteri Crvenog križa iz svih dijelova Federacije obilježili su jučer u Cazinu međunarodni dan ove organizacije. Odlučeno je da domaćini budu Krajišnici koji se svojim radom, rezultatima i trudom ističu od ostalih. Značajna sredstva i resurse uložili su za vrijeme migrantske krize. Trebalo je smjestiti na hiljade ljudi, žena i djece, osigurati im prvu pomoć i hranu. Od početka do danas Crveni križ skuhao je i podijelio dva miliona i 650.000 obroka. Ovo je samo jedan od podataka koji potvrđuje dobro upravljanje migrantskom krizom, navodi Husein Kličić predsjednik Crvenog križa.

Poseban izazov za ove humane ljude bilo je vrijeme pandemije odnosno karantene kada su mnogima dostavljali hranu i lijekove. Valja istaći i akcije darivanja krvi, a samo u prva četiri mjeseca ove godine prikupljeno je 4.600 doza. Uz redovnu pomoć gladnim i siromašnim našli su i vremena da dostave i ukažu pomoć narodu Turske i Sirije, regijama pogođenim zemljotresom.