Cazin: Počinje Kolonija skulptora Ostrožac, galerija pod vedrim nebom

Stari grad Ostrožac u Cazinu narednih dana bit će domaćin jedinstvene i prepoznatljive manifestacije iz svijeta kiparstva, Kolonije skulptora "Ostrožac", koja ove godine obilježava 51. godišnjicu.

Nakon što je protekle godine obilježena jubilarna 50. godišnjica Kolonije skulptora Ostrožac, ova jedinstvena manifestacija, nazvana i galerijom monumentalnih skulptura pod vedrim nebom, ulazi u šestu deceniju svoga postojanja.

U ponedjeljak 28. maja sa radom počinje 51. Kolonija skulptora Ostrožac. I ove godine u Cazin, odnosno Stari Grad Ostrožac, stižu vrsni akademski kipari, kao i studenti Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva koji će svoje završne diplomske radove kreirati u prostoru Starog grada Ostrožac.

"Izuzetno važna umjetnička kolonija i ove godine će popuniti naš kiparski atrij sa 6 novih monumentalnih skulptura i nekolicinom novih salonskih. Kolonija će i ove godine biti internacionalnog karaktera, a dolaze nam kipari iz Slovenije i Hrvatske koji će raditi veće monumentalne skulpture u kamenu bihacitu. Tradicionalno imamo saradnju sa Akademijom likovnih umjetnosti iz Sarajeva, pa će nam doći i četiri studenta i studentice, koji će uraditi svoje diplomske radove ovdje", rekao je za Klix.ba Muhamed Dervić, direktor Kulturnog centra Cazin.

Stalni učesnici, cazinski umjetnici Ismet Kasumović i Nurija Ljubijankić, pratiće njihov rad svojim salonskim skulpturama, koje će raditi u terakoti.

"I ove godine ostvarili smo dobru saradnju sa Gradom Cazinom i Akademijom likovnih umjetnosti iz Sarajeva, te smo uz naša sredstva izuzetno dobro pripremili Koloniju. Najavljuju nam i ljepše dane tokom naredne sedmice, tako da će zvukovi čekića i kamena odzvanjati širom kanjona Une. Pozivamo sve građane koji su zaljubljenici u ovu umjetnost da se pojave u Starom gradu, a imat će stvarno šta da vide", rekao je Dervić.

On je istakao da Kolonija nije samo umjetnička manifestacija, nego i svojevrsna turistička atrakcija, zbog čega bi trebala biti zanimljiva i ostalim posjetiocima Starog grada Ostrožac.

Prva Kolonija skulptora održala se 1967. godine u Gradskom parku u Bihaću, kada je postavljeno sedam kamenih blokova, a skulpture su uradili izabrani umjetnici iz bivše države i one se i danas nalaze u Bihaću. Dvije godine nakon toga, odnosno 1969., Kolonija je premještena u Stari grad Ostrožac, gdje je do danas ostala.

Ovogodišnja 51. Kolonija skulptora Ostrožac trajat će osam dana. Ulaz je za sve posjetioce besplatan.