Cazin: Pogodnosti za zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Poboljšati lični standard, ali i status unutar svoje zajednice želja je svake osobe pa tako i onih sa različitim oblicima invaliditeta. Težak je to put, posebno ako se zna da posao teško nalazi i radno aktivno stanovništvo.

Cazinsko udruženje distrofičara nastoji stoga kroz svoje projekte kandidrati i one kojima je cilj pronaći radno mjesto svojim članovima. Trenutno u Udruženju rade dvije osobe zahvaljujući Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

"Udruženje ima dobru saradnju sa Fondom za rehabilitaciju. Posljednji projekt koji su ostvarili je zapošljavanje jedne osobe sa invaliditetom, a zahvaljujući sredstvima fonda sedam osoba sa invaliditetom će završiti srednji nivo obrazovanja", kaže Hasmir Delić, predsjednik Udruženja.

Osobe sa invaliditetom nisu međutim u fokusu interesovanja poslodavaca u privatnom, ali ni javnom sektoru. Propisi, naime, nalažu da na svaku 16 osobu, poslodavac je dužan zaposliti osobu sa minimalnom invalidnošću od 60 posto. U Službi za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona kažu da ima pozitivnih primjera, ali ukupne ekonomske prilike u Kantonu nisu dobre.

Federalni Fond za profesionalnu rehabilitaciju ima značajnu ulogu jer nudi pogodnosti onim subjektima i organizacijama koje se jave na otvoreni poziv za zapošljavanje.

"Za svaku uposlenu osobu fond doznačava nepovratna sredstava, ovisno o invaliditetu od sedam do 15 hiljada maraka. Može se ostvariti povrat na doprinose osoba sa invaliditetom", kaže Delić .

U ovoj godini Fond je raspisao dva Javna poziva sa zapošljavanje pomenute kategorije, za što su planirana sredstava u iznosu od 14 miliona maraka. Prema podacima, 30 osoba iz USK na ovaj način došlo je do radnog mjesta.