Cazin: Potpisan ugovor kojim kreće druga faza izgradnje nove zgrade OŠ Cazin 1

Nakon dosad utrošenih milion konvertibilnih maraka u prvu fazu izgradnje, u prisustvu Mustafe Ružnića, premijera USK-a, Damira Omerdića, ministra obrazovanja, zastupnika u Skupštini Unsko-sanskoga kantona i gradonačelnika Nermina Ogreševića, u Cazinu je potpisan ugovor o provedbi druge faze projekta izgradnje nove zgrade Osnovne škole „Cazin 1“ vrijedan 927.000 KM. Dodatnih jedan milion maraka osiguralo je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta kako bi se stvorile pretpostavke da se novoizgrađeni objekt u doglednom vrijeme stavi u funkciju.

Iznaći donatore

Ugovor o drugoj fazi projekta i nastavku izgradnje novog objekta Osnovne škole „Cazin 1“ u školskom holu potpisali su Naida Liđan, v.d. direktorica škole i Senad Dolić, izvođač građevinskih radova.

Radost zbog potpisanog ugovora s Upravom škole i Školskim odborom, a na zadovoljstvo učenika i nastavnika podijelili su predstavnici kantonalne i gradske izvršne vlasti kazavši kako je ovo za Kanton i Grad Cazin, najljepša vijest u posljednje vrijeme. 

-Hvala svakom čovjeku, svakom pojedincu koji se založio, i Gradu Cazinu koji je učestvovao u financiranju ovoga projekta, od dodjele zemljišta i učešća 400.000 za stolariju, uz ovo što je Vlada učinila. Naravno, ovo neće biti dovoljno sredstava da u kanačnici završimo objekt, kaže Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona. Premijer Ružnić dodaje kako će Vlada uložiti napor da iznađe potencijalne donatore za dogradnju ovoga školskog objekta, među kojima bi se mogla naći i turska TIKA čiji su predstavnici iskazali interes za ovu investiciju. Zahvaljujući dodatnim sredstvima, bilo bi omogućena postavka fasade, instalacija centralnog grijanja i opremanje škole. 

-Ministarstvo kao dio Vlade je učestvovalo u ovom projektu da jednostavno se dođe do novog objekta gdje je ovaj stari bio jako neuslovan. Stvaramo stvarno jedan super ambijent za prvo, učenike a drugo, isto i za nastavnike kako bi taj nastavni proces tekao što bolje i što jednostavnije, kaže Damir Omerdić, ministar obrazovanja u Vladi USK-a.

Image

Uskoro u upotrebi

-Danas smo svjedoci velikom koraku za Osnovnu školu „Cazin 1“. Sam taj ugovor nam otvara vrata jer ćemo početi izvoditi unutrašnje radove u vrijednosti 927.000 KM. Ono što nam je ostalo još a nužno nam je potrebno, je grijanje, vanjska fasada, uređenje dvorišta i fiskulturna sala, kaže Naida Liđan, vršiteljica dužnosti direktorice Osnovne škole „Cazin 1“ u Cazinu.

Gradska uprava je financirala izradu projektne dokumentacije i dodijelila zemljište površine osam dunuma u tržišnoj vrijednosti većoj od milion KM. 

-Možemo s pravom  sad reći da smo optimisti svi skupa i zaista da možemo očekivati da će vrlo brzo ovaj objekt biti u funkciji i dat na upotrebu, prije svega, đacima i djeci, kaže Nermin Ogrešević, gradonačelnik Cazina.

Direktorica škole Naida Liđan nada se da će implementacijom projekata i uz pomoć Vlade i Grada Cazina uspjeti isfinancirati još neke radove na objektu kako bi učenicima omogućili da nastavu pohađaju u boljim uslovima.

Image