CAZIN: Stručna edukacija za plasteničare i uzgajivače povrća sa prof.dr. Omerom Kurtovićem

U petak, 24.01.2020.godine, sa početkom u 13:30 sati u Domu kulture Cazin, stručna edukacija sa istaknutim praktičarom prof.dr. Omerom Kurtovićem. Tema predavanja će biti "Proljetni uzgoj povrća u plasteniku i proizvodnja lubenice". Na predavanju će se voditi također teme o hibridnom rasadu i nabavci sjemena.

Najsigurniji način proizvodnje velikog broja povrtlarskih kultura je proizvodnja preko rasada. Ujedno, proizvodnja rasada povrća jedan je od najvažnijih segmenata proizvodnje jer od njega zavisi i uspjeh cjelokupne proizvodnje. Uzgoj rasada je najosjetljiviji stadij proizvodnje i zahtjeva posebnu pažnju uz znatno učešće ljudskog rada. Svaka pogreška u uzgoju rasada može znatno utjecati na uspjeh proizvodnje povrća.

Plastenici (zaštićeni prostor) su objekti koji se prave od čvrste konstrukcije na koju se postavi folija.

Zaštićeni prostori namijenjeni za uzgoj rasada povrća moraju imati mogućnost zagrijavanja i održavanja optimalne temperature tokom čitavog perioda uzgoja. 

Kad je u pitanju uzgoj lubenice (Citrullus lanatus Thumb., lat.) ona niče na 14-16 stepeni. Optimum za rast i razvoj je preko 25 stepeni. Lubenica se proizvodi na malč folijama uz fertigaciju. Folije povećavaju prinos za 35%, crna folija je standard u proizvodnji lubenice. Sam prinos je ovisan o sorti lubenice, a kreće se od 20-60 t/ha.

 

Povrtlarstvo je grana zemljoradnje u okviru ratarstva koja je u zadnje vrijeme dosta razvijena na našem području, posebno kad je u pitanju Krajina. Dođite, naučite nešto novo, možda se i Vama javi želja za uzgojem povrtlarskih biljaka.